Hordót az eresz alá!

A hazai időjárási viszonyok mellett évente akár 50-60 m3 esővizet is felfoghatunk egy családi ház vagy nyaraló átlagosan 100 m2-es tetőfelületéről. Érdemes élni a lehetőséggel, mert az összegyűjtött csapadékkal számottevően csökkenthetjük az öntözésre vagy más célra (pl. mosásra, takarításra) felhasznált vezetékes víz mennyiségét. A legtöbb esővizet akkor tudjuk felfogni, ha a hordót vagy tartályt az ereszcsatorna alá tesszük.

Mentés

Mire ügyeljünk?

Vágjuk le a tető fölé nyúló ágakat, időnként tisztítsuk ki az ereszcsatornát, továbbá még a gyűjtőtartályba érkezés előtt távolítsuk el a csapadékvízből a faleveleket, rovarokat, mohát és más szennyező anyagokat. Ehhez illesszünk lombfogó kosarat vagy rácsot az ereszcsatornára, valamint szűrőket a lefolyóba és a tartály tetejébe. Az ejtőcsőbe utólag is beépíthető vízkifolyó csappantyú felfelé, illetve lefelé történő elforgatásával szabályozhatjuk, hogy az esővíz a tartályba vagy a csatornahálózatba folyjon.

Mentés

Tetszetős tartályok

Vidéki hangulathoz hagyományos abroncsos fahordó, mediterrán környezetbe rusztikus amfóra, modern városi kertbe színes minimalista tartály illik. A manapság gyártott esővízgyűjtők ellenálló anyagból készülnek, könnyen tisztíthatók és egyszerűen csatlakoztathatók. Szélbiztos fedelük meggátolja, hogy szennyeződés kerüljön a belsejükbe, távol tartja a szúnyogokat, továbbá teljes sötétséget biztosít, ami minimalizálja a víz algásodását.

Szezonális használatra praktikus egy összecsukható tartály. Ez lényegében egy merevítőrudakra felhúzható, többrétegű PVC-zsák, amely a tetején szűrővel védett beömlő- és levegőzőnyílással, valamint zárható túlfolyónyílással és öntözőcsappal is rendelkezik. Fontos, hogy szilárd alapra kerüljön!

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap.

forrásom a https://www.lakaskultura.hu/kert/3-tipp-az-esoviz-gyujtesehez/