Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

  • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
  • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Hírek

2020.11.30
IBC tartályok a kertben!

Újrahasznosított IBC tartályok: Víz tárolása és zöldségtermesztés

Tony Martin

A gyümölcs- és zöldségfoltok vízellátásának permakultúrás megközelítése! Tony Martin leírja, hogyan lehet nemcsak hosszú távú vízellátást biztosítani, hanem több egyedi termőterületet a kertben vagy a kisgazdaságban használt 1000 literes közbenső ömlesztett konténerek használatával.

IBC tartályok, mint IBC-konténerek ismertek, körülbelül 1,1 m 3 tartályok általában a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) egy horganyzott acél keret ül egy raklapon. Ezeket kereskedelemben használják élelmiszerek és egyéb folyadékok, például ragasztó szállítására, ezért vásárlás előtt fontos, hogy meggyőződjön arról, mire használták őket. Legfeljebb 1000 liter vizet tartalmazhatnak, és tele lesznek körülbelül 1100 kg-osak, ezért győződjön meg róla, hogy megfelelő alapokkal rendelkezik. Gyakran átveheti őket az eBay-ből vagy az eBid-ből kb. 30-60 font plusz kézbesítéssel.

Eredetileg épp azt terveztem, hogy az enyémet vízzel egy tömlõcsövön keresztül juttatom a zöldségtapaszomhoz, de hamar rájöttem, hogy sokkal többet tehetek velük. Ami ezen agyalni kezdett, az volt, hogy az IBC tartályok az UV fény hatására végül leromlanak, így a műanyag törékennyé válik, és eltörnek. Nyilvánvaló, hogy nem túl környezetbarát vagy költség- / időhatékony, ezért megfontoltam festésüket vagy földrudak tetejére helyezését (ez az a hely, amely a leginkább érzékeny az UV-károsodásokra).

A permakultúra egyik alapelve szerint minden elemnek több funkciót kell ellátnia. Tehát ahelyett, hogy megpróbáltam volna megvédeni a műanyag tartályokat, egy kis időt töltöttem annak megvizsgálásával, hogy ezeknek a tartályoknak és tartalmaknak milyen tulajdonságai vannak, és hogyan tudom ezeket a legjobban felhasználni. Lehet, hogy ez egy ilyen egyszerű cikknél kissé „felülről” hangzik, de meglepetés lehet, hogy mennyi előnyt kínálhatnak.

Víz tárolása

Olyan alacsonyan kellett elhelyeznem a tartályaimat, hogy a kis forrásból (vagy csapadékvíz-betakarításból) bekerülő víz csöpögjön hozzájuk, de a lehető legmagasabban, hogy tömlővezetékkel vagy a vizet az ágyakba vezessem nem pedig öntözőkanna feltöltésével.

Szélszakadás / fallal körülvett kert

Annak ellenére, hogy 12 000 fűzfát ültettem ezen a földön, ez még mindig elég szeles és kitett hely a gyengéd növények termesztésére, ezért tartályaimat egy sorba helyeztem, hogy csökkentse az uralkodó szelet. Ha elegem lesz belőlük, kört vagy négyzetet alakítok ki egy terület körül, és hatékonyan létrehozok egy fallal körülvett kertet. Megfelelő tiszta ponyvával akár részidős üvegházat / nagy hidegvázat is létrehozhatnék.

Emelt ágyak

Növények termesztésével egy tartály tetején számos előnye van a hagyományos emelt ágynak. Könnyű ültetni és szedni, csökkenteni a gyomokat és bizonyos típusú kártevőket, például borz vagy nyúl.

Hőtárolás

A víz egyedülálló anyag, amely súlyonként körülbelül négyszer nagyobb hőmennyiséget tárol el, mint más anyagokban, például kőzetben vagy agyagban. Minden feltöltött tartály körülbelül 1kWh hőenergiát (20 percig üzemelő maximális teljesítményű ventilátor fűtőberendezés (3 kW) fűtési egyenértékét) tárolja minden víz 1 ° C-os emelkedése esetén. Kihasználhatjuk ezt a képességet, hogy napközben tároljuk a napból származó hőt. amelyet aztán az éjszaka és a hidegebb napok alatt szabadon engednek. Ez ösztönzi a korábbi csírázást és a jobb termésnövekedést.

Ezt fokozhatjuk azzal, hogy sötétebbé tesszük a tartály oldalait, durva csiszolópapírral enyhén koptatva a falakat, és dörzsölve a talajba, szénbe stb. Javaslom a festést mint opciót, de még nem találtam olyan festéket, amely ellenállna a UV fény, hajlékony és ez ragaszkodni fog az MDPE-hez.

Ha tovább akar menni a hőtárolással, burkolhatja a tartályt buborékfóliába, műanyag lemezbe, sőt még az újrahasznosító központból származó dupla üvegezésű egységeket is eldobhatja vagy egy helyi ablakszerelő kihagyhatja. Ne felejtse el először megkérdezni, általában örülni fognak, ha elviszik őket, mivel ez megtakarítja számukra a megsemmisítési költségeket. Ne felejtse el eltávolítani vagy letakarni ezt az üvegezést forró és nagyon napsütéses időben, mivel szó szerint főzheti zöldségét a talajban!

A víz megfagyása esetén is nagy mennyiségű hőenergia szabadul fel (kb. 93 kWh hő, ha az egész tartály jéggé alakul), ami segít megakadályozni, hogy a talaj és a környező növények még hidegebbé váljanak, amikor a hő felszabadul.

Mikroklima

Nemcsak a tartály tetején növő növények számára biztosított mikroklíma, hanem a tartályok körüli mérsékelt éghajlat kismértékű emelkedése, a szél fizikai erőitől és hűtőhatásától való menedék és árnyékos terület is. Egyes gyógynövények jól fognak érni a tartály északi oldalán, borsót vagy babot lehet termeszteni a fémmunkához rögzített trelliszeken nyugati és keleti oldalon, tököt vagy dinnyét pedig a napos déli oldalon.

Öntözés és etetés

A víztartályból származó kanóc segítségével csökkenthetjük a növények öntözésének mennyiségét. Ha jó méretű lyukat tartunk a tetején, gyomokat is betehetünk a tartályba, amelyek lassan lefelé rothadnak (közben még több hőt termelnek), amely némi táplálékot szolgáltat a növényeknek. Az esővíz-gyűjtő csepegtető betáplál a tartályba, hogy újratöltse a tartályt.

Problémák

A csigák imádják ezeket a tankokat. Mindig nedvesek, és forró, száraz időben harmat képződik és csöpög alul, hűvös, nedves környezetet tartva az alapon. A mész felhordása a tartály alapja alatt és környékén (nem vagyok biztos benne, hogy ez hogyan befolyásolja majd a raklapot, amelyen a tartály idővel ül) visszatarthatja őket, vagy egy kis vizesárok használata, de kezdetben rendszeres kilakoltatásra lehet szükség.

Az egerek akkor is skálázhatják őket, hacsak nem teszel félúton valamiféle akadályt, amelyen nem tudnak túljutni.

Forró, száraz időjárás esetén előfordulhat, hogy öntöznie kell növényeit, mivel a kanóc nem biztos, hogy elegendő nedvességet szív fel a tartályból.

Hideg és sötét időben ezeknek a tartályoknak a teteje a növények számára nagyon kitett hely lesz, ezért valószínűleg valamilyen védelemre lesz szükség.

Az IBC átalakítása „Vegtank” -á

1. Győződjön meg arról, hogy stabil és erős alapja van a tartályának, és hogy teljesen feltöltve hozzáférhet az alján lévő csaphoz. Néhány alatta és oldalán elterülő mész elriasztja a csigákat stb.

2. Érdemes megfelelő csapot felszerelni. A legtöbb IBC-hez egy nagy (kb. 50-80 mm) pillangószelep tartozik, amely kiválóan alkalmas az árvíz öntözésére. Előnyben részesítheti a szokásos kerti tömlőszerelvényeket (eBay, eBid, IBC és tömlő keresése, kb. 15 font).

3. Ha gyomokat szándékozik ártalmatlanítani a tartályokban, azok elzárhatják a pillangószelepet vagy a kerti csapot. Szüksége lesz tehát valamilyen, nem lebomló zsákra vagy finom hálóra, amely a víztartályban fog helyet foglalni, és amelybe be lehet helyezni a gyomokat.

4. Fúrjon ki néhány furatot (kb. 3-7 mm) a tartály tetejébe, hogy a felesleges esővíz segítse a tartály újratöltését, és néhány gyökér eligazodjon.

5. Ha gyomokat helyez a tartályba, akkor helyezzen valamilyen kemény gallért a tartály töltőnyílása köré, hagyva annyi helyet, hogy a kanóca a fedélben lévő lyuk és a gallér közé jöjjön.

6. Annak elkerülése érdekében, hogy a talaj súlya összenyomja a műanyag tartály tetejét, helyezzen fel néhány erős rudat vagy hálót a fémkeretre.

7. Helyezzen egy kis kapilláris szőnyeget (használhat régi ruhát vagy szőnyeget, de előfordulhat, hogy forró, száraz időben nem elég gyorsan felszívja a vizet, vagy elrothadhat) egészen a tartály aljáig. Ezután vigye fel a fedél furata és a gallér közé, és terítse szét a háló / rudak tetején, kb. 15-45 cm tartalékkal a szélein, a hozzáadni kívánt komposzt mélységétől függően.

8. Most rögzítse a fát vagy más anyagokat a fémváz oldalaihoz a kívánt magasságig (15-45cm), attól függően, hogy milyen magas vagy más követelményektől. A mélyebb nagyobb megterhelést jelent a hálón, de csökkenti az öntözés szükségességét, és lehetővé teszi a gyökérzöldség termesztését is. (Rövid sárgarépát növesztettem odabent, és mivel olyan magasan voltam, elkerülte a sárgarépalégyet.)

9. Töltsön meg friss gyommentes komposztot. Ha gyomokat ad a vízbe, érdemes hozzáadni egy kis meszet vagy még jobb fahamut a kályhából a komposztba, hogy ellensúlyozza az anaerob emésztés savasságát és hozzáadott tápanyagokat adjon.

10. Ha hozzá szeretne adni egy extra keretet ehhez a tartályhoz, például üvegezést vagy árnyékolás képességét (hasznos, ha hosszabb ideig tartózkodik nagyon meleg időben), akkor tegye meg most.

Boldog növekedést!

forrásom a https://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/recycled-ibc-tanks-storing-water-and-growing-vegetables

IBC tartályokat itt tud vásárolni: http://tartalywebaruhaz.hu/35660-muanyag-ibc-tartalyok

Honlap készítés