Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

  • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
  • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Hírek

2020.02.01
Esővízgyűjtés

Esővízzel még akár a vízszámláját is megkurtíthatja. A háztetőn összegyűlt csapadékot érdemes összegyűjteni és felhasználni.

Az időjárás-előrejelzések szerint jócskán számíthatunk ismételten esőre, ezért ha eddig nem foglalkozott az esővízzel, itt az ideje!

– Valójában evidens kérdésnek tűnik az ereszcsatorna kiépítése, de ez is szabályokhoz kötött. Önkormányzat válogatja, mit enged és mit nem – kezdett bele a Bors kérésére Tóth Zsolt építészmérnök. – Alapvetően három fő eső-elvezetési módszer alkalmazható. Az úgynevezett egyesített rendszer, amikor az esővizet bele lehet vezetni a csatornahálózatba, de ez ritka. El lehet folyatni a kertben, hogy elpárologjon. A harmadik pedig, hogy tartályba összegyűjtik – mondta el a szakember.

Ma már számos csapadéktároló közül választhatunk © istock

 

Csatornába ne!

Az elválasztott rendszerű szennyvízcsatornába tilos belevezetni a csapadékot – tudtuk meg a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetőjétől, Bátori Mariannától. – Csapadék hatására a közcsatornában szállított víz szintje átmenetileg drasztikusan megemelkedik, ezért késleltetett vízelvezetés alakul ki. Ilyen esetben sajnos a mé­lyebben fekvő területeken elöntések történhetnek – magyarázta. Ezért a cég munkatársai folyamatosan vizsgálják a közcsatornát az esetleges szabálytalan csapadékvíz-bekötések felderítése miatt. Ha találnak szabálytalanságot, akkor jogi útra is terelhetik a dolgot.

Már azzal is rengeteg pénzt lehet megspórolni, ha öntözéshez használja fel az esővizet © istock

 

Föld alatt lehet

Az út melletti csatorna esete: valójában csak akkor lehet kivezetni az árokba a vizet, ha arra engedélyt adott az út kezelője. Általában a település önkormányzata. Amit csak kevesen tudnak, hogy hivatalosan ilyenkor is csak a föld alatt futó, zárt rendszeren keresztül lehetne beleengedni a házról elvezetett csapadékot.

Spóroljon a vízszámlán!

Az esővizet többféleképpen lehet gyűjteni. Vannak, akik kerti tóba, mások több száz literes műanyag tartályba gyűjtik. Utóbbi módszert legfőképp azok választják, akik öntözésre használják a csapadékot. Ám a legjobban az egész évben használható, fűtött vagy fagyáspont alá ásott tárolók érik meg. Ezeket be lehet vezetni a házba a vezetékes víz mellé. Használható a víz WC öblítésére vagy a mosogatógép üzemeléséhez. Ezzel több ezer forintot spórolhat havonta.

© istock

– A kiépítéshez elég egy szűrőrendszert kialakítani, ami megszűri a tartályba folyó vizet, ez lehet akár egy erre a célra kialakított kavicságy is – mondta Zsolt.

Ez nem nagy költség ahhoz ké­pest, hogy példaként egy négyfős család átlagos havi vízszámlája 15 ezer forint, ebből 30 százalék csak a WC lehúzására megy el, ha ezt az összegyűlt esővízzel helyettesítik, akkor minden hónapban 5 ezer forintot spórolnak meg. Szűrőt a bejövő csőre is lehet szerelni, ha valaki utólag alakítaná át a rendszert.

HÁLÓVAL VÉDJE AZ ERESZCSATORNÁT!

Az ereszcsatorna megfelelő kialakítása a ház körül kezdődik. Ha fa vagy magasabb bokor nyúlik rá a tetőre, azt jobb visszavágni, vagy az elvezetőrendszert kell védeni a dugulás ellen. Erre vannak speciális eszközök, levélfogó rács vagy ereszvédő háló. A szakember levehető rácsot ajánl. Másik megoldás az eresz alsó végére szerelhető lombgyűjtő szűrő.
– A kiépítés során a félig nyitott gyűjtőcsőnek stabilnak kell lennie, ezen­kívül jó, ha van némi leejtés is benne, hogy a nagyobb mennyiségű csapadékot is el tudja vezetni, ne buggyanjon vissza. Hosszú szerkezetek építésénél tisztítónyílásokat is be lehet iktatni – javasolja a szakértő.
forrásom a http://www.borsonline.hu/aktualis/engedellyel-az-arokba-is-mehet-az-esoviz/177486
Honlap készítés