Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

  • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
  • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2022. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Naptár

";
2021.09.10
FILLÉRES TRÜKKÖK A KERT LOCSOLÁSÁHOZ: EZEKKEL RENGETEGET PÉNZT SPÓROLHATSZ
A locsolás elengedhetetlen mind a növényeink, mind pedig a füvünk/gyepünk számára, azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan tesszük. Főleg így nyáron. Ha nem jó időpontot vagy napszakaszt választunk, akkor könnyen megéghetnek, sőt, akár még a pénztárcánk is bánhatja, ha nem választunk jó „öntözési taktikát”. Összegyűjtöttünk néhány praktikát, melyek segítségével a locsolás nagymesterei lehetünk, és még pénzt is spórolhatunk – na meg persze gyönyörű lesz a kert is.

Ha a kertünkben vagy az erkélyünkön zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt vagy virágokat termesztünk, nagyon fontos, hogy megfelelően hidratáljuk őket - írja a bhg.com. Csakúgy, mint mi, emberek, a növények is jobban igénylik a vizet a nyári forróságban, főleg aszály idején. Éppen ezért, nemcsak a szomjúság emelkedik, hanem bizony a vízszámlák is – erre azonban számos megoldás létezik, így, ha nem szeretnénk vagyonokat befizetni a számlákra, alkalmazzuk az alábbi praktikákat:

 

 

Locsoljunk kora reggel

Ha megtehetjük, válasszuk az öntözésre a kora reggeli órákat. Később már a tűző nap melegében a víz jelentős része elpárolog, ahelyett, hogy lefolyna a gyökerekhez. Ráadásul a leveleken megülő kis vízcseppek által gyorsan megéghetnek a növényeink. Az esti locsolással pedig az a gond, hogy a lombozat nehezebben szárad meg, így könnyebben kaphatnak el gombás megbetegedést a növények, ráadásul a nedves környezet még a csigákat is előcsalogatja.

Öntözzünk ritkábban, de bőségesen

Rosszul hiszi az, aki azt gondolja, hogy az a legjobb a növényeknek, ha naponta kapnak egy kis vizet. Ez azonban nem így van, hiszen csak a talajfelszín válik nedvessé, és a víz gyorsan elpárolog. Sőt, a fű és más növények ellustulnak, nem növesztenek hosszú gyökereket, mert a vízben oldott tápanyagokat úgyis csak a talajfelszín közelében tudják felvenni. Ennél sokkal jobb módszer, ha ritkábban locsoljuk a növényeinket, de figyelünk arra, hogy ilyenkor bőségesen megitassuk őket. Egyrészt így a víz mélyebbre folyik a talajba, és sokkal lassabban párolog el. Másrészt a gyökerek lejjebb hatolnak, ahol pedig sokkal több tápanyag áll a rendelkezésükre.

 

 

Az automata öntözőrendszer az egyik legjobb választás

Az öntözőrendszer az egyik leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a locsolásnak. A telepítése ugyan költséges, de a befektetett összeg megtérül, ráadásul a drága időnket sem kell pazarolni. Sőt, ha több napig távol vagyunk az otthonunktól, akkor sem kell félnünk attól, hogy egy ”haldokló” kert vár minket. A csepegtető berendezésnek hála pedig a növényeinket kisebb eséllyel támadják meg gombabetegségek, hiszen a levelek helyett csak a talaj és a gyökértájék válik nedvessé.

Talajtakarás

Bár elsőre furcsának tűnhet, de a talajtakarás is nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a vízhasználatot. A talajtakaró anyagok, mint például a fenyőkéreg, a faforgács vagy a szalma, megakadályozzák a nedvesség elpárolgását és a talaj kiszáradását, ráadásul még a gyomokat is visszaszorítják. Valamint megvédi a növény gyökereit az extrém hidegtől és melegtől is.

Használjunk komposztot

A kerti komposzt nemcsak a növényeket látja el tápanyaggal, hanem még a vízellátásban is nagy segítséget nyújt. A homokos talajnál a legnagyobb probléma az, hogy gyorsabban átfolyik rajta a víz, mint ahogy azt a növények fel tudnák venni. Az agyagos talaj ennek épp az ellenkezője, túlzott kötöttsége miatt nem engedi át a nedvességet. Ebben segít a komposzt: javítja a homokos talaj vízmegtartó képességét, az agyagos talajt pedig lazítja. Ezen kívül minden évszakban hozzáadhatjuk a talajhoz, melegebb hónapokban pedig kifejezetten ajánlott.

 

 

Ültessünk aszálytűrő növényeket

A környékbeli őshonos növények mindig jó választások lehetnek, mert többnyire nem nagy az öntözési igényük. Az is jó opció, ha olyan fajokat keresünk, melyek kevés vizet igényelnek. Ezzel pedig megint csak időt, energiát és pénzt spórolhatunk. Na meg persze látványnak sem utolsó. A legtöbb őshonos növény a természetes csapadékmennyiséggel is beéri, aszály idején pedig a leírtak alapján érdemes locsolni őket. 

Gyűjtsünk esővizet

Az esővíz jótékony hatással van a növényeinkre, mindemellett környezetbarát megoldás is, hiszen nem kell a csapvizet használnunk. Éppen ezért érdemes kitenni vödröket, kannákat vagy bármilyen edényt esőzés idején, de az egyik legjobb megoldás, ha az ereszcsatornába teszünk egy láncot, amelyen keresztül le tud folyni az esővíz a tárolóedénybe, amit aztán később bármikor felhasználhatunk.

Honlap készítés