Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

  • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
  • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2022. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Naptár

";
2020.02.17
Harc az európai vízkészlet megőrzéséért

Harc az európai vízkészlet megőrzéséért

Harc az európai vízkészlet megőrzéséért
Szerzői jogok
euronews
BETŰMÉRETAaAa

A trappista szerzetesek 1884-ben kezdtek sört főzni Koningshoevenben. Az üzemet ma is ők működtetik - évi 145 000 hektoliter sört állít elő, óránként tízezer üveget palackoznak. Mindennek megvan az ára: a tízezer üveg sör mellé 15 köbméter szennyvíz is legördül a gyártósorról.

- Naponta hétszer imádkozunk, reggel négykor kezdjük az elsőt. Köszönetet mondunk Istennek a teremtésért, annak szépségéért és tisztaságáért - mesélt munkájukról Izsák testvér, a sörfőzde igazgatója. - Ugyanakkor súlyosan szennyező tevékenységet folytatunk. Ezért az a célunk, hogy ezt a vizet visszaadjuk a természetnek, amihez meg kell tisztítani. A végső cél az lenne, hogy olyan vízzé alakítsuk a szennyvizet, amit akár meg is lehet inni.

A sörfőzde szennyvizéből 200 növényfaj segítségével naponta 438 köbmétert tudnak kezelni egy speciális üvegházban. A víz a növények gyökerei között folyik keresztül, ahol 3000 baktériumfaj segíti a tisztulási folyamatot. A létesítmény hamarosan képes lesz kivonni a szenet, a nitrogént és a foszfort a szennyvízből.

- Gyakorlatilag egyfajta luxusszállodát építünk baktériumok számára, hogy elemükben érezzék magukat és a munkájukra tudjanak koncentrálni, a víztisztításra - magyarázta Koller István, a Dommeli víztisztító üzem vízkezelési tanácsadója.

A sörfőzdében elért eredmények egy európai kutatási projekt részei, amelynek a célja a vízgazdálkodás hatékonyságának javítása. A tudósok új megközelítések, megoldások és üzleti modellek kidolgozásával növelni akarják a víz szerepét a körkörös gazdaságban.

-

- Számos lehetőséget látunk a szennyvíz-újrahasznosításban, akár energetikai célra - hő vagy biogáz útján - vagy a vízben lévő tápanyagok újrahasznosítási célú kivonásával - magyarázta a Nextgen projekt koordinátora, Jos Frijns környezetvédelmi mérnök.

A projektnek része egy holland kertészet is, ahol négyezer tonna koktélparadicsomot állítanak évente. A vizet egy teljesen zárt rendszerben keringetik, a szennyvizet folyamatosan tisztítják és újra felhasználják. A több mint kilenc hektáros ültetvény fő vízforrása az eső.

- Az esővíz nátriumtartalma alacsony, és a nátriumra nincs szükségük a növényeknek. Ha nincs elég eső, akkor használunk vezetékes vizet, amit sótalanítunk - magyarázta a kertészet környezetvédelmi tanácsadója.

A kutatók a természetes esővíz-tározókból kiindulva új megoldásokat keresnek a vízzel való takarékoskodásra is.

forrásom a https://hu.euronews.com/2020/02/03/harc-az-europai-vizkeszlet-megorzeseert

Honlap készítés