Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

  • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
  • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2022. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Naptár

";
2020.02.01
Esővízgyűjtés

Esővízzel még akár a vízszámláját is megkurtíthatja. A háztetőn összegyűlt csapadékot érdemes összegyűjteni és felhasználni.

Az időjárás-előrejelzések szerint jócskán számíthatunk ismételten esőre, ezért ha eddig nem foglalkozott az esővízzel, itt az ideje!

– Valójában evidens kérdésnek tűnik az ereszcsatorna kiépítése, de ez is szabályokhoz kötött. Önkormányzat válogatja, mit enged és mit nem – kezdett bele a Bors kérésére Tóth Zsolt építészmérnök. – Alapvetően három fő eső-elvezetési módszer alkalmazható. Az úgynevezett egyesített rendszer, amikor az esővizet bele lehet vezetni a csatornahálózatba, de ez ritka. El lehet folyatni a kertben, hogy elpárologjon. A harmadik pedig, hogy tartályba összegyűjtik – mondta el a szakember.

Ma már számos csapadéktároló közül választhatunk © istock

 

Csatornába ne!

Az elválasztott rendszerű szennyvízcsatornába tilos belevezetni a csapadékot – tudtuk meg a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetőjétől, Bátori Mariannától. – Csapadék hatására a közcsatornában szállított víz szintje átmenetileg drasztikusan megemelkedik, ezért késleltetett vízelvezetés alakul ki. Ilyen esetben sajnos a mé­lyebben fekvő területeken elöntések történhetnek – magyarázta. Ezért a cég munkatársai folyamatosan vizsgálják a közcsatornát az esetleges szabálytalan csapadékvíz-bekötések felderítése miatt. Ha találnak szabálytalanságot, akkor jogi útra is terelhetik a dolgot.

Már azzal is rengeteg pénzt lehet megspórolni, ha öntözéshez használja fel az esővizet © istock

 

Föld alatt lehet

Az út melletti csatorna esete: valójában csak akkor lehet kivezetni az árokba a vizet, ha arra engedélyt adott az út kezelője. Általában a település önkormányzata. Amit csak kevesen tudnak, hogy hivatalosan ilyenkor is csak a föld alatt futó, zárt rendszeren keresztül lehetne beleengedni a házról elvezetett csapadékot.

Spóroljon a vízszámlán!

Az esővizet többféleképpen lehet gyűjteni. Vannak, akik kerti tóba, mások több száz literes műanyag tartályba gyűjtik. Utóbbi módszert legfőképp azok választják, akik öntözésre használják a csapadékot. Ám a legjobban az egész évben használható, fűtött vagy fagyáspont alá ásott tárolók érik meg. Ezeket be lehet vezetni a házba a vezetékes víz mellé. Használható a víz WC öblítésére vagy a mosogatógép üzemeléséhez. Ezzel több ezer forintot spórolhat havonta.

© istock

– A kiépítéshez elég egy szűrőrendszert kialakítani, ami megszűri a tartályba folyó vizet, ez lehet akár egy erre a célra kialakított kavicságy is – mondta Zsolt.

Ez nem nagy költség ahhoz ké­pest, hogy példaként egy négyfős család átlagos havi vízszámlája 15 ezer forint, ebből 30 százalék csak a WC lehúzására megy el, ha ezt az összegyűlt esővízzel helyettesítik, akkor minden hónapban 5 ezer forintot spórolnak meg. Szűrőt a bejövő csőre is lehet szerelni, ha valaki utólag alakítaná át a rendszert.

HÁLÓVAL VÉDJE AZ ERESZCSATORNÁT!

Az ereszcsatorna megfelelő kialakítása a ház körül kezdődik. Ha fa vagy magasabb bokor nyúlik rá a tetőre, azt jobb visszavágni, vagy az elvezetőrendszert kell védeni a dugulás ellen. Erre vannak speciális eszközök, levélfogó rács vagy ereszvédő háló. A szakember levehető rácsot ajánl. Másik megoldás az eresz alsó végére szerelhető lombgyűjtő szűrő.
– A kiépítés során a félig nyitott gyűjtőcsőnek stabilnak kell lennie, ezen­kívül jó, ha van némi leejtés is benne, hogy a nagyobb mennyiségű csapadékot is el tudja vezetni, ne buggyanjon vissza. Hosszú szerkezetek építésénél tisztítónyílásokat is be lehet iktatni – javasolja a szakértő.
forrásom a http://www.borsonline.hu/aktualis/engedellyel-az-arokba-is-mehet-az-esoviz/177486
";
2020.02.01
Nem tudni, hogy miből lesz ivóvíz az Alföldön

öbb mint 1,7 milliárd forintos veszteséget jelez előre az Alföldvíz Zrt. az idei évre, a hiányt viszont senki nem tervezi kifizetni, lehetett megtudni az MTI-től. Az Alföldvíz tulajdonjogán 130 környékbeli önkormányzat osztozik, de az állam is 28 százalékos tulajdonos.

Ha képbe akar kerülni, hogy véreztette ki a szabályozás a víziközmű-cégeinket, akkor érdemes elolvasnia Kurdi Viktor, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnökének interjúját és áttekintő cikkünket is. 

KAPCSOLÓDÓ
Belerokkannak a rezsicsökkentésbe a kivéreztetett víziközmű-vállalatok

Belerokkannak a rezsicsökkentésbe a kivéreztetett víziközmű-vállalatok

Magyarországon néhány év alatt rémes anyagi helyzetbe sodorta a vízszolgáltatókat az állam a díjak befagyasztásával. Ma már ezermilliárdos nagyságrendű pénzre lenne szükség felújításokra, különben idővel állandósulhatnak az ellátási problémák, de sok cég béreket is alig bír fizetni.

A módszer leegyszerűsítve annyi volt, hogy a kormány 2013-ban még a rezsicsökkentési kampányuk keretében erősen visszavágta és befagyasztotta a vízért felelős cégek bevételét, azaz a víz- és csatornadíjakat. Aztán amikor elkezdtek veszteségesen működni ezek a vállalatok, akkor pedig egy ravasz megoldással egyszerűen nem pótolták ki a veszteségeiket. A halogatásnak az lett az ára, hogy

A HOSSZÚ TÁVÚ CÉLJAINKAT ELCSERÉLTÜK RÖVID TÁVÚAKRA,

2020-ra pedig már 1000-3000 milliárd forintra lenne szükség az iparág rendbetételéhez.   

Leveleket írtak, személyesen jöttek kérlelni

Idén nyáron az Alföldvíz szakszervezete már Orbán irodájánál tüntetett a rossz körülmények miatt. Pontosabban szerintük a brutális elvonások, az aránytalanul kivetett közmű adó és felügyeleti díj közel egymilliárd forintot von el az Alföldvíztől, miközben a munkavállalók megélhetési gondokkal küzdenek, írta a Mérce.hu. A dolgozók előtte egyébként már háromszor kértek segítséget levélben Orbántól, a negyediket már személyesen akarták elvinni. 

De hiába magyarázták, hogy a magyar víziközmű-vállalatoknak évente kétezer kilométer ivó- és szennyvízvezetéket kellene felújítani, a cégeknek azonban ennek csak a töredékére futja. Így a rekonstrukciós munkák, illetve a tervszerű karbantartások elmaradása miatt a kitermelt ivóvíz egy jelentős része elszivárog a jellemzően 50-60-éves azbeszt-cement csővezetékeken keresztül

Nem ritka a 30-40%-os vízveszteség. Sajnálattal éljük meg minden nap, hogy ez a kincs nincs kellően megbecsülve.

Külön fájlalták, hogy amíg a kormány szavakban, konferenciákon és egyéb helyeken nem győzi elmondani, hogy mennyire fontos neki víz, közben a valóságban mintha ki akarnák zsigerelni azokat a szereplőket, akik viszont ténylegesen a vízellátásért és a szennyvízelvezetésért dolgoznak.

Valakinek muszáj lesz a zsebébe nyúlnia, de egyik önkormányzat se akar a szimpatikus balek lenni

Az Alföldvíznél már 2017-ben arra megoldásra gondoltak, hogy átmennének teljesen állami tulajdonba. 

DE AZ ÁLLAM EZT NEM TARTOTTA JÓ ÖTLETNEK. 

Az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát, így nem változott a tulajdonosi szerkezet.

Ezután most  decemberben írt a cég az érintett önkormányzatoknak, hogy sok pénz kell nekik, adjanak akkor ők. Mivel idén a 2019-re tervezett 527 millió forint veszteségen felül pluszköltségként jelentkezik még a béremelések hatása (ez a személyi jellegű kiadásokat 986 millió forinttal emeli náluk), valamint mintegy 200 millió forintos többletköltséget jelent az áram árának emelkedése. Így

minden más költségtétel növekedése nélkül, az inflációs hatást is figyelmen kívül hagyva 1,186 milliárd forinttal 1,713 milliárd forintra növekedhet a veszteség 2020-ra

 A legnagyobb önkormányzati (32,8 százalékos) tulajdonos, Békéscsaba azonban nem akarta elvinni balhét. Pláne úgy, hogy ezzel csak az idei lyukakat tömnék be óriási áldozatok árán.  Pontosabban szó szerint azt mondták a soron kívüli ülésükön, hogy "nem látják biztosítottnak, hogy a működési feltételek javítása érdekében végrehajtandó tőkeemelés több éven át garantálni fogja a zrt. kiegyensúlyozott működését, a veszteséges gazdálkodás megszűnését".

Hozzáéve még, hogy egyébként nem is lenne rá pénzük, pontosabban "az önkormányzat idei költségvetésében nincs 562 millió forintnyi szabad forrás" az MTI leírása szerint.

A mezőhegyesi önkormányzat erre azt mondta, hogy ők viszont csak akkor szállnak be pénzzel a rövid távú mentőakcióba, ha a kormány és Békéscsaba is benne vannak.  Azaz csak abban az esetben áll szándékukban részt venni a tőkeemelésben, "ha a Zrt.-ben a legnagyobb tulajdoni részesedéssel rendelkezők - az Állam, illetve Békéscsaba Város Közgyűlése - is jegyeztetnek részvényeket".

A békési önkormányzat csütörtöki képviselő-testületi ülésén szereplő, kapcsolódó határozati javaslat szintén arról szól, hogy ne adjanak pénzt az Alföldvíznek. 

Az Alföldvíz Zrt. az elmúlt három lezárt évet tekintve folyamatosan veszteséges volt, árbevétele stabilan 12,5 milliárd forint körül alakult, miközben volt 5,5-6 milliárd forint hitele, javarészt rövid távú hitelek révén.  Itt meg tudja nézni a közműcég ellátási területét.

forrásom a https://index.hu/gazdasag/2020/01/30/ivoviz_alfoldviz_hiany_csodveszely/

Honlap készítés