Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

 • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
 • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

 • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
 • Személyes vásárlási tanácsadás!
 • Egyedi tervezés!
 • Tartály telepítés!
 • Tartályok átalakítása!
 • Egyedi szerelvényezés!
 • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Hírek

2022.12.19 16:30
Esővízgyűjtés

Az esővízgyűjtés már nem csak egy lehetőség, hanem kötelező feladat

esővíz gyűjtés

Nagyon úgy tűnik, hogy az esővíz gyűjtése mostantól nem opcionális lesz, hanem szinte kötelező. Az utóbbi két évben robbanásszerűen meg is nőtt azok száma, akik az esővíz tárolására keresnek megoldást az egészen egyszerűtől a komoly rendszerekig. Mit tud a hordós, tartályos felszíni megoldás, és mire jó a föld alá épített esővízgyűjtő rendszer? Melyik mennyiből jön ki?

 

A klímaváltozás – mely, mint azt számos kutatás alátámasztja, nem független az emberi tevékenytől, – egyre komolyabb veszélyeket tartogat a jövőre nézve. Fel kell készülnünk rá, hogy egyre kevesebb csapadék esik, és az is egyre egyenlőtlenebb eloszlásban. Már idén is hatalmas az aszály, a legfőbb probléma, hogy a lehullott csapadék mennyisége nem egyenletes. Valószínűleg a jövőben egyre gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási elemek, és a felhőszakadások. Azaz ha esik, akkor egyszerre zúdul le nagyobb mennyiség, utána pedig egy aszályos időszak következhet. Ez a mezőgazdaságnak és a növényeknek sajnos nem jó, az intenzív, hirtelen lezúduló eső ugyanis elmossa a felső termőréteget. A növények számára a lassú, permetező eső lenne az ideális, – sajnos Magyarországon ebből kapnak a legkevesebbet.

De nem csak a növények szenvedik meg az aszályt, hanem folyóink vízállása is egyre alacsonyabb, ami ivóvízellátási gondokat is okozhat, mint azt ezen a nyáron több Budapest környéki településen is láttuk. Ilyenkor persze nem csak az öntözés lehetősége szűnik meg, hanem például tisztálkodni, vagy a vécét leöblíteni sem lehet.

Egyre több háztartásban adódik a kérdés: hogyan tudnának vizet tartalékolni?

Az utóbbi két évben robbanásszerűen nőtt meg a megkereső ügyfelek száma, és ez a trend szerinte a jövőben még folytatódni fog, hiszen egyre több ember számára lesz fontos, hogy függetlenedni tudjon, és önelláló legyen.

A megrendelők két nagy csoportra oszthatók: van, aki a nyaralójába szeretné az esővizet gyűjteni és hasznosítani, de a legtöbben a Budapest környéki agglomerációkból jelentkeznek (főleg Szentendre és Pilis környékértől), ahol  vízhiány az utóbbi években komolyan gondokat okozott...

Nem mindegy, hogyan gyűjtjük és mibe

Az elkövetkező években tehát egyre fontosabb lesz, hogy a lehulló csapadékot felfogjuk és raktározzuk későbbi, vízszegényebb időkre. Adódik a kérdés, hogyan gyűjtsük és főleg hogyan tároljuk az esővizet? Alapvetően el kell különítsük az esővízgyűjtés két fajtáját: a felszíni és a felszín alatti gyűjtést. Komolyabb raktározást és felhasználást csak az utóbbi tesz lehetővé.

Lehet a lehulló vizet egyszerű módszerekkel gyűjteni házilag, amire vannak mindenféle praktikák – ezekre mindjárt rá is térünk. Másrészt viszont, aki nagyobb mennyiségben szeretne vizet menteni és tárolni, – főleg ha például gazdasága vagy konyhakertje van – annak érdemes egy profi rendszert telepítenie. Utóbbi nyilván nem kis pénzbe kerül, de meg lehet vele oldani akár egy egész konyhakert locsolását is, egy kicsit nagyobb beruházással  a megtisztított esővíz a háztartásban is visszavezethető és hasznosítható. Ezeket a rendszereket a föld alá telepítik, ahol nem csak nagyobb hely van a víz tárolására, hanem a begyűjtött vizet állandó, hűvös hőmérsékleten, fénytől és szennyezéstől elzárva lehet tartani.

Milyen háztető kell hozzá?

Mivel a víz az esőcsatornából folyik az esővíz gyűjtőbe, természetes, hogy annál több vizet tudunk gyűjteni, minél több víz csorog le a tetőről. Ez pedig nagyobb dőlésszögű tetőkön lehetséges. Magyarán egy lapos tetőről kevesebb vizet fogunk tudni gyűjteni, mint egy sátortetőről hiszen utóbbinak sokkal nagyobb a felszíne, ez persze nem jelenti azt, hogy lapostetőről ne lehetne esővizet gyűjteni. Sőt, még a tetőre szerelt napelem sem akadályozza a gyűjtést.

Az otthoni esővízgyűjtés alapvetően az ereszcsatornán történik, így a megfelelő gyűjtőedény mellett ugyanilyen fontos az eresz tisztántartása. Sajnos  erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig évente egyszer ki kell tisztítani az ereszt, hogy akadálytalanul tudjon folyni benne a víz. Barkácsboltban könnyen az ereszre szerelhető tisztítófiltereket is kapunk.

Egyszerű lépés: esővízgyűjtő hordó

esővízgyűjtő hordókA legegyszerűbb eszköz az esővíz begyűjtésére természetesen a jól ismert hordó. Ez ma már szerencsére minden barkácsáruházban kapható, még ha nem is túl olcsón. Persze kezdetnek bármilyen hordó megteszi, de praktikusabb az olyan, aminek van csapja alul, hogy ne vödörrel kelljen kimerni belőle a vizet. Ettől függetlenül ha ügyesek vagyunk, mi magunk is készíthetünk a hordóra lefolyót és dugót.

Ahhoz hogy a víz belefolyjon a hordóba, természetesen szabaddá kell tenni az esővíz csatornát. Ehhez vagy leszereljük az utolsó elemet, vagy még jobb, ha felszerelünk a csatornára egy, a barkácsboltokban kapható elemet, amely tölcsérként továbbítja a hordóba a vizet. Egy ilyen elem 3-10 ezer forintos áron kapható.

Az ilyen el is zárható, ha már nem fér több víz a gyűjtőbe, megakadályozandó a túlfolyást, ami igen veszélyes lehet a ház állapotára. Nem árt tehát a hordó méretét megfelelően megválasztani. Ha sok a túlfolyás, akkor az egy helyre ömlő víz a ház falát fogja áztatni.

Milyen hordó?

Szó, ami szó, a műanyag hordó nem a leg esztétikusabb, a fém vagy boros fahordók sokkal szebbek, viszont sajnos hosszú távon nem alkalmasak az esővíz tárolására. Ha nem szeretnék egy egyszerű hordót a kertünkbe, akkor ma már remek dizájntárolókat kaphatunk kifejezetten erre szakosodott oldalakon.

Bár nagynak tűnnek, az ilyen vízhordók gyorsan megtelnek:

Egy 200 literes hordó nagyjából 10-20 perc alatt megtelik egy intenzív eső alkalmával,

így a többi víz egyszerűen kárba vész. Ezért ha csak alapszinten gondolkodunk, akkor is érdemes egy hordónál messzebb látni. Mindenféle házi praktikákkal összekapcsolható például három hordó, erre mutattunk fönt néhány példát. Az egyszerűbb, 200 literes tartályok 12 ezer forinttól indulnak, 500 literes gyűjtőt nagyjából 30 ezer forintért vehetünk. De ha hosszú távra tervezünk, érdemes lehet akár egy 1600 literes hordóra beruházni, ennek már az ára is borsos, 150 ezer forint.

esővíz gyűjtés hordók és tartály

Esővízgyűjtő tartályok

Ha komolyan gondolkodunk az esővíz gyűjtésében, netán a rezsin is sprólnánk, – ami most különösen aktuális, –  érdemes a hordókkal felhagyni és beruházni egy komolyabb gyűjtőedénybe, tartályba.

A tartályok tartozéka általában egy tető, egy kifolyó csap, illetve a 300 és 520 literes tartályoknál szükség lesz keresztmerevítő pálcákra. Opcionális kellék még a tartályhoz passzoló magasító tartó talp , amely megemeli az egész tartályt, így a csakja alá akár egy locsolókann is kényelmesen befér.

Mi a tartály előnye?

 • Tartós, időjárásálló műanyagból készülnek.
 • Talapzattal együtt kaphatók. Az erős talapzat nagyon fontos, egyrész tartja a súlyt, másrészt lehetővé teszi, hogy a tartály alá tudjunk helyezni egy vödröt vagy locsolókannát.
 • A rajtuk lévő csap segítségével bármikor kinyerhetjük a vizet  a tartályból.
 • Ugyanilyen fontos tartozék a tető. Az esővizet el kell zárni a levegőtől és a fénytől több okból is. Egyrészt hogy tisztán tartsuk, másrészt hogy ne induljon be az algásodás, de a legfontosabb ok, hogy megakadályozzuk a szúnyoglárvák megtelepedését. Ha nem akarjuk, hogy teraszunk mellett egy komolyabb szúnyogkolónia szülessen, akkor az esővizet mindig zárjuk le!
esővíz gyűjtő tartály
Forrás: proidea.hu

Mint láthatjuk, már egy viszonylag csekélyebb beruházással is el tudjuk érni, hogy nagyobb mennyiségű esővizet tudjunk összegyűjteni. Nagyjából 50, ha nagyobb tartályban gondolkodunk, 100 ezer forint körüli összegből megvalósíthatjuk a rendszert, és az így összegyűjtött vizet aztán használhatjuk locsolásra. Ez hatalmas segítség, ha nincs a kertünkben ásott kút, hiszen rengeteget spórolhatunk vele. Nem mellesleg környezetbarát is, hiszen nem kell vezetékes vizet használni az öntözéshez. Ráadásul a növények jobban is szeretik az esővizet, mint a klóros vezetékes vizet, hiszen sokkal lágyabb.

Nagyobb edényekkel akár 5-600 litert is begyűjthetünk, – de azért ez még mindig nem túl sok víz. Nagyobb aszály idején gyorsan elmegy locsolásra, ráadásul egy hétnél tovább nem nagyon tárolható.

Földalatti esővízgyűjtő rendszerek: www.tartalywebaruhaz.hu

A hátránya a felszíni tárolásnak, hogy csak manuális úton tudjuk belőle kinyerni a vizet, – azaz például a gyep locsolására nem alkalmas. Emellett nem fogunk tudni igazán jelentős mennyiségű vizet összegyűjteni és biztonságosan tárolni. Ha ez a cél, akkor érdemes egy földalatti esővízgyűjtő tartály telepítésében gondolkodni. Ez ma már semmilyen nehézséget nem okoz, rengeteg céget találunk a neten, akik ilyen rendszerek telepítésével foglalkoznak.

...ezeket a tartályokat olyan mélységben telepítik a föld alá, hogy egész évben 18 fokon tudják tartani a vizet, így az nem poshad meg, és akár hónapokig is tárolható. Hangsúlyozta, hogy az összegyűjtött esővizet a lakásba is vissza lehet vezetni, és fel lehet használni háztartási célokra. Fürdésre és főzésre ugyan nem ajánlott, de a vécé öblítésére kiválóan alkalmas csakúgy, mint mosásra és mosogatásra.

„Ez különösen annak fényében fontos, hogy vécé öblítésére használ el a legtöbb vizet egy család, többet, mint zuhanyzásra. Az általunk telepített rendszerek az összegyűjtött esővizet alaposan szűrik és tisztítják, így az a lakásban is biztonságosan használható. Az esővízzel való mosás ráadásul a háztartási gépeknek is jót tesz, hiszen jóval lágyabb, mint  a vezetékes víz, és nem fognak a gépek vízkövesedni. Nem beszélve arról, hogy aki esővízzel zuhanyzik, annak soha többé nem lesz szüksége testápolóra, hiszen nem szárad ki a bőre” – mondta el a szakember.

Ma már egy esővízgyűjtő rendszer telepítése nem hosszú idő, a legtöbb cég 4-6 héten belül vállalja a rendszerek telepítését. A rendszer egész évben telepíthető, főleg mostanában, mikor nagyon enyhék a telek. Csak mínusz 5 fok alatt lehet probléma a fagyott föld, de ez Magyarországon már nagyon ritka.

Azzal azonban számolni kell, hogy a földmunka okozhat kellemetlenségeket a kertben, és a kitermelt földet el is kell szállítani, majd a területet újra füvesíteni. A végeredményből azonban semmi nem fog látszódni, csak egy kis műanyag csatornafedél.

A föl alá helyezett tartályok már nyilván sokkal drágábbak, ráadásul itt nem csak a tartályt kell megfizetni, hanem a telepítést is, ami jelentős földmunkával jár. Földalatti tartályból a vizet csak szivattyúval tudjuk kinyerni, ami szintén egy jelentősebb összeg.

Egy ilyen rendszer esetében telepítéssel, szűrőkkel és szivattyúkkal együtt bruttó 1,2 millió forint körüli összeggel számolni kell egy 3, bruttó 1,6 millió forinttal egy 5 ezer literes tartály esetén.

A legtöbben egyébként 5 vagy 8 ezer literes tartályt kérnek, ami már egy teljes család vízhasználatát is fedezheti. Nagyjából úgy kell számolni, hogy egy 100 nm-es családi ház egy 5000 literes tartályt tud megtölteni esővízzel havonta, – éves átlagban természetesen.

Fontos információ lehet, hogy az esővízgyűjtő rendszerek telepítésére ugyanúgy igénybe vehető az otthonfelújítási állami támogatás. Ez azt jelenti, hogy akár az költségeink 50 százalékát is visszaigényelhetjük.

-

KEDVEZŐ ÁRÚ ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLYOK: www.tartalywebaruhaz.hu

-

Mint elmondta, dolgoztak olyan nyaralónál a Mátrában, ahol a teljes vízrendszer esővízgyűjtőn keresztül van megoldva, egyáltalán nincs a házban vezetékes víz. A modern tisztítórendszereknek köszönhetően egyébként a visszavezetett esővizet nem csak mosásra és zuhanyzásra, de akár még fogmosásra is bátran ajnálják. Kiemelte: az esővízgyűjtőrendszert érdemes az építkezés elején telepíteni, és a legtöbb megkeresésük így történik. Azonban utólag is gond nélkül telepíthető, de az némi bontási munkával is jár.

Mint hangsúlyozta, aki egyszer rászánja magát az esővíz gyűjtésére, az sosem lesz többet kiszolgáltatva semmilyen szolgáltatónak és mindig lesz vize, és a lehullott csapadékot hónapokig is tárolni tudja. Az egyszeri nagyobb beruházást követőn a rendszernek nagy karbantartási költsége nincs. A tartályokra 30 év garanciát vállal a gyártó, a szivattyúk pedig általában 10 évig gond nélkül működnek.

Öntözés szennyvízzel

Még ennél is nagyobb robbanás volt tapasztalható idén a szennyvízgyűjtő rendszerek építésének piacán. Ez a rendszer a fentihez hasonló földalatti tartállyal történik, amin belül egy család teljes szennyvizét baktériumokkal öntözővízzé tudják alakítani. Ez főleg olyan házakban, vagy nyaralókban fontos, ahol a csatornahálózat nincs megfelelően kiépítve. A szennyvízgyűjtő pedig megfelelő alternatívát nyújt a drága, időigényes és környezetszennyező szippantás helyett.

https://tudatosvasarlo.hu/az-esovizgyujtes-mar-nem-csak-egy-lehetoseg-hanem-kotelezo-feladat/

Honlap készítés