Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

 • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
 • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

 • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
 • Személyes vásárlási tanácsadás!
 • Egyedi tervezés!
 • Tartály telepítés!
 • Tartályok átalakítása!
 • Egyedi szerelvényezés!
 • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Hírek

2020.11.11
JELÖLÉS: MI AZ SDR ÉS PE ​​MŰANYAG CSŐ

A polietilén csövek, mint bármely más, rendelkeznek jelölési rendszerrel. Az újépítők számára nehéz lehet megérteni, mi a polietilén SDR 11 cső, vagy amit a "PE 80 SDR 21" címkén kódolnak.

Cikkünkben megmagyarázzuk a szükséges paraméterek jelentését, továbbá bemutatunk egy rövid technológiai leírást és a legnépszerűbb polietilén csövek fő alkalmazási területeit.

Különböző csövek eltérő használatra.

Mi az SDR és PE?

Az SDR a polietilén (vagy bármely más) cső külső átmérőjének aránya a falvastagságához. Így az SDR index növekedésével a csőfal hígabbá válik, és fordítva, a falvastagság az indikátor csökkenésével nő.

Az SDR és a cső falvastagsága közötti kapcsolat

A PE ("polietilén") előtag után a gyártók jelzik a polietilén márkáját. A mi korunkban a PE-80 és a PE-100 a leggyakoribb.

Az anyagoknak vannak különbségeik:

 1. A PE 100 egy rendezett rácsszerkezettel rendelkezik, amely miatt hegesztés után tartósabb és egyenletesebb hegesztést lehet elérni.
 2. Azonban az első különbség miatt a PE 80 polietilén összeillesztéséhez alacsonyabb hőmérsékletre van szükség.
 3. A PE 100 anyag egésze sűrűbb és tartósabb, ezért szigorúbb körülmények között is alkalmazható.
 4. A kívánt átmérőjű csövek előállítása nagyobb mennyiségű polietilén PE 80-at igényel (az egyenértékhez képest), ami növeli a végtermék költségét, valamint az építési helyszínre történő szállítás költségeit

A "Polietilén csövek átmérõje és egyéb jellemzõk" c. Fejezetben részletesen ismertetjük ezeket a mutatókat.

A PE 80 termékcsalád jellemzői

PE 80 SDR 21

Csővezetékek jelölése a PE-80-ból

Ezek kisnyomású csövek, amelyeket kis szabadidős épületekben kialakított szabadáramú és kisnyomású szennyvízcsatornák telepítésére használnak. Lehetőség van nyomás alatti vízellátás létrehozására kis nyitott területeken. Ez a típusú csővezeték teljes mértékben hitelesített csővezetékek használatára, amelyek hidegvíz- és szennyvízrendszereket biztosítanak. A szakértők ilyen esetekben nem javasolják ilyen csövek használatát:

 • gázvezetékek beépítése a nem elég nagy csőfalvastagság miatt,
 • a csővezetékek lefektetése, mivel a túlzott összenyomódás a cső fizikai megsemmisüléséhez vezethet.

PE 80 SDR 17

Az SDR 17 polietilén csővezetéke a jelenleg gyártott csövek külső átmérőjének a fal vastagságához viszonyított arányának átlagában különbözik. Az 80 SDR 17 PE csövek nagyon széles tartományban használhatók. A következőket használja:

 • ivóvízrendszerekhez;
 • a háztartási vízellátásra olyan létesítményekben, ahol a vízkezelést a fogyasztó végzi;
 • az öntözőrendszerek felszereléséhez.

Ezeknek a csöveknek a kiválasztása a gyenge épületek közötti kommunikáció telepítéséhez optimálisnak tekinthető, mivel azok telepítése nagy szilárdságot, könnyű csővezetékeket biztosít, és az anyag beszerzési költsége viszonylag alacsony.

PE 80 SDR 13.6

A PE 80 SDR 13,6 csövek kisnyomású csövek, és hidegvízellátó csővezetékek telepítésekor ajánlott.

A vízvezetékek kék vagy fekete kék csíkkal rendelkezhetnek.

Az ilyen típusú csövek magas technikai tulajdonságai és fogyasztói jellemzői a polietilén (PE80) javított minőségének és a nyersanyagok tisztítási folyamatában alkalmazott új módszer alkalmazásának köszönhetőek.

A PE 100-ból készült termékek jellemzői

PE 100 SDR 26

A PE 100 előnyei

Ezek csövek a belföldi és az ivóvíz szállítására városi körülmények között és a városon kívül. Termelésükhöz PE100 polietilént használnak, amelynek megkülönböztető tulajdonságai nagy sűrűségűek, és ennek köszönhetően az anyagból készült csövek meghaladják a PE80 termékeket a hosszú élettartamú és repedésállóság érdekében.

Ezenkívül az anyag minőségi mutatói jelentősen csökkentették a termék falainak vastagságát, ami megkönnyítette a súlyát. Az ilyen esetekben a PE100 csöveket széles körben használják:

 • vízvezetékek felszereléséhez;
 • folyékony élelmiszerek szállítására szolgáló csővezetékekhez, például tej, gyümölcslevek készítéséhez, főzéshez és borkészítéshez.

PE 100 SDR 21

A PE 100 SDR 21 csöveket vízvezetékek építéséhez használják. Az ilyen típusú csöveken áthaladva a víz megtartja ízét, és az idegen szagok hiánya jellemzi.

Ezt a típusú csövet sikeresen lehet használni, ha acélcsövekkel való használatra van szükség, hiszen a különálló levehető és egy darabból álló adapterek, amelyek az ilyen típusú csövek végeit (műanyag, egyik végén fém, a másik oldalon), lehetővé teszik mind a műanyag, és acélcsövekkel. A korrózió, más típusú pusztítás és az ilyen csövek eldugulása nem szörnyű.

A cső célját a sávok színe határozza meg: kék vagy kék víz, sárga a gáz számára

PE 100 SDR 17

A PE 100 SDR 17 jelzéssel ellátott termékek új generációs csövek, a PE100 polietilén előállításához használt fejlett technológiák alkalmazásával. Ezeknek a termékeknek a sajátossága egyedülállóan nagy szilárdságuk, ami jelentős hatást gyakorol a polietilén csövek teljesítményjellemzőinek javítására.

Az SDR 17 csövek megjelenése

Az ilyen típusú csövek a nyomott vízellátó rendszerekben és gázvezetékekben való alkalmazásra ajánlottak. Ezenkívül az ilyen csövek ideálisak nagy keresztmetszetű csővezetékek telepítéséhez. Az ilyen típusú csövek gyártásában nagyon jelentős anyagi megtakarítás következett be, mivel csökkenthető a falvastagság, miközben a termék nagy szilárdsága megmarad. Az ilyen csövek műszaki jellemzői lehetővé teszik széles körű felhasználását nagy hosszúságú csővezetékek kialakításában.

PE 100 SDR 11

Az SDR 11 polietilén cső polietilénből készül, alacsony nyomással. Ugyanakkor a PE 100 SDR 11 csövek anyagának nagy sűrűsége lehetővé teszi nagynyomású vízvezetékekhez való alkalmazását. A csövek gyártásához használt anyag jó minőségű és környezetbarát ivóvizet biztosít.

Az ilyen típusú csövek alkalmasak a fejlett vízellátással rendelkező rendszerek üzemeltetésére. Lehetőség van ilyen csövek használatára csatornaépítésre - a gyártási folyamat során használt anyag kémiai ellenállása biztosítja a csövek nagy szilárdságát és tartósságát. Az ilyen csövek elhelyezése bármilyen talajjal lehetséges.

A cső falvastagságának változása az átmérőjétől függően

Ez a jellemző a leggyakrabban használt polietilén termékek csővezetékek. Meg kell jegyezni, hogy a késztermék minőségét nagyban befolyásolja a polietilén csövek márkája, és ezt a tényezőt figyelembe kell venni a vásárlás során.

Mi a cső SDR és PE: jelölő funkciók

A polietilén csövek gyorsan elnyomják a piacot, és onnan tolódnak ki a fémes tárcák. Annak érdekében, hogy kiválaszthassa azokat a csöveket, amelyek képesek megbirkózni a rájuk terhelt terhelésekkel, meg kell érteni a termékek címkézését. Mi a különbség a PE és az SDR jelölés között?

A gyártó az egyes csövekre jellemző jelöléseket alkalmaz.

Mit jelent a PE címkézés?

A polietilén csöveket PE-ként rövidítjük. Ez azt jelzi, hogy a polietilén nyersanyagként szolgál a termeléshez. Ezt a műanyag és forró olvadékterméket etilén polimerizációjával nyerik, amely nagy hőszigeteléssel és dielektromos tulajdonságokkal rendelkezik.

PE csövek rugalmasak, tartósak és nem toxikusak.

Az anyag előnyei közé tartoznak a következők:
• a polietilén nem reagál lúgos készítményekre, sósavra, benzinre, alkoholra, különböző olajokra
• a csövek ellenállnak az ütközésnek, ne zúzódjanak a zéró hőmérséklete alatt
• a cső falai páramentesek
• a polietilén nem mérgező anyag, így a csöveket a vezeték alatt használják
• egyszerű és egyszerű telepítés forró tüskékkel
• kompetens működéssel több évtizeden keresztül működhet
• a sima felület nem rothad a vízsókban, szerves oldószerekben, baktériumokban és mikrobákban feloldva
• a fentiek mellett a PE csövek nem rendelkeznek mész felhalmozódással a sima belső és külső felületek miatt
• a PE csövek átáramlási teljesítménye sokkal magasabb, mint a fémtermékeké
• a polietilén lineáris terjeszkedésének magas együtthatója lehetővé teszi a cső falainak nyújtását abban az esetben, ha a víz télen lefagy
• a polietilén csövek nem igényelnek hőszigetelést

Mit jelent az SDR címkézés?

Korábban a polietilén csövek teljesítményjellemzőinek mutatója az MRS (Minimum Required Strength) specifikáció volt, amelyek azt mutatják, hogy a csövek minimális terhelése sértetlen marad. A PE jelölése azt jelenti, hogy a csövek képesek ellenállni a 6,3-11,2 MPa állandó nyomásnak. Ez az ISO 4427 európai minőségi szabvány által elismert nemzetközi megnevezés. Az MRS azonban nem nyújt teljes képet a PE csövek lehetőségeiről.
A cső minőségének másik mutatója az SDR (Standard Dimension Ratio) koefficiens, amely a csőátmérőtől függ. Minél magasabb az SDR értéke, annál vékonyabb a cső.

Az SDR függése a cső átmérőjétől és vastagságától

Mit jelent a PE-80 címke?

A PE-80 csövek középnyomású polietilén anyagból készülnek.

A következő tulajdonságokkal rendelkeznek:
• nagy kopásállóság
• alacsony súly
• tartós működés
• a környezetbarát és biztonságos üzem közben

Gyakran használják vízellátást a lakóépületekben, de a fővízrendszerhez nem alkalmazhatók, mert A falvastagság nem képes ellenállni a nagy vízáramlásnak.

Mit jelent a PE-100 címke?

A PE-100 csöveket alacsony nyomású csövekként osztályozzák és nagy szilárdságúak.

Mi felsoroljuk az előnyöket:
• sikeresen ellenállnak a nagy nyomásnak a csőben
• a csövek hihetetlenül erősek, ellenállnak a hatásoknak
• kis tömegük miatt könnyedén felszerelhetők és szállíthatók

Mi a különbség a különböző jelölések csövek között?

A PE-100 és PE-80 csöveket polimerizált etilénből nyerik. Mindazonáltal a köztük lévő különbségeket a gyártásuk folyamata határozza meg. A PE-80 csöveket alacsony sűrűségűnek tekintik, 150-300 MPa nyomáson polimerizálják, és a hőmérséklet 200-2600С. De szükség van a nyomás csökkentésére csak 2 egység, és csökkentse a hőmérséklet 1100С, mivel már PE-100 csövek tartozó kategóriába tartozó nagy sűrűségű polietilén. Úgy tartják tartósabbnak, mint a 80 jelöléssel ellátott analógok, ezért gázosításra és vízellátásra használják.

Különböző méretű polietilén csövek

PE csövek 80

Csövek PE 80 SDR 21

Gyakran használják magántulajdonban, amikor szabadon folyó szennyvizet vezetnek egy kis egyszintes szerkezetben, valamint az ivóvízellátásban. Nem alkalmasak nagynyomású épületek nyomástartó rendszereinek kialakítására, mert a vékony falak nem fognak ellenállni egy ilyen nagy terhelésnek. Emellett nem lehet földbe temetni, a talaj nyomása tele van balesetekkel.

Az SDR 21 jelzés azt jelzi, hogy állandó légköri terheléssel és 20 ° C-os vízhőmérséklettel a csövek 50 évig tartanak. A víz hőmérséklete + 400 ° C fölött deformálódni kezd.

Csövek PE 80 SDR 17

Ezeket a csöveket különböző területeken használják, mivel a magas fali szilárdság az SDR 21-hez képest. Ez a mutató lehetővé teszi a csövek használatát, hogy nyomócsöveket hozzanak létre lakóépületekben, öntöző- és öntözőrendszerekben. Az 80 SDR 17 PE csöveket a földbe lehet eltemetni, és ellenállni fognak ennek a terhelésnek.

200 ° C-os vízhőmérsékleten a csövek ellenállnak a 8 atmoszférájú terhelésnek. Jó a magánlakásokban, de ezek a csövek nem alkalmasak sokemeletes épületekre.

Csövek PE-80 SDR 17

Csövek PE 80 SDR 13,6

Az alacsonynyomású polietilén termékek kategóriájába tartoznak, ami a PE-80 márkában a legtartósabb. Végül is az üzemi nyomása 10 atmoszféra. A cső falai képesek ellenállni a -400 ° és + 600 ° közötti hőmérséklettartományoknak, ezért az északi szélességi területeken működhetnek.

Polietilén csövek gyártása

Alkalmazásuk fő területe a hidegvíz szállítása a vidéki házak különböző igényeihez, valamint a csövek mozgó folyékony élelmiszertermékek (bor, gyümölcslé, tej) mozgatásához. Az öntöttvas vagy acélcsövekhez képest a polietilén analógok sokkal erősebbek, könnyűek és forró tüskékkel vannak felszerelve.

PE 100 csövek

Csövek PE 100 SDR 26

A PE-80 csövek sok tekintetben kiválóak. Vékonyabb falakkal rendelkeznek, de áteresztőképessége 10-15% -kal magasabb. Az üzemi nyomás 6,3 atmoszféra.
Az ilyen típusú csövek biztonságosan használhatók nyomásvízellátásban vagy csatornarendszerekben, az artézi kutak alatt, és egy földterület-fejlesztő rendszert hoznak létre. A gyárakban és a malmokban a tej, a gyümölcslé vagy a bor kiszolgálására szolgálnak.

Csövek PE 100 SDR 21

Ezek a csövek kiváló tartósságúak és ideálisak a folyó víz számára. Kompatibilisek a fémcsövekkel speciális adapterekkel. 200 ° C állandó vízhőmérsékleten a csövek ellenállnak a 8 atmoszféra nyomásnak.

Példa a PE-100 cső paramétereinek kiszámítására

Gyakran használják nem csak az elővárosi konstrukcióban, hanem rekultációs és öntözőrendszerek létrehozásához, amikor elővárosi vízellátást hajtanak végre. A nagy szilárdságú polietilén ellenáll a nagy nyomásnak, és a PE 100 SDR 21 csövek a hidegvízellátó rendszer elemeként használhatók a sokemeletes épületekben.

Csövek PE 100 SDR 17

Tűrni tudják a 10 atmoszféra állandó nyomását. Ennek a jelölésnek a csövei tökéletesen megmutatják a munkaképességüket, amikor nagy keresztmetszetű csővezetéket helyeznek el. Gyakran használják vízellátásban sokemeletes lakóépületekben, mert alkalmasak hosszú távú vízellátó rendszerekhez.

Csövek PE 100 SDR 11

Megbízható és robusztus, képesek ellenállni a folyamatosan 16 atmoszférájú nyomásnak 50 évig. Az ilyen megbízhatóság és tolerancia az agresszív közegekhez lehetővé teszi ezeknek a csöveknek a települések gázosításához való alkalmazását. Nem félnek a kóbor áramoktól, könnyen ellenállnak a változó földterhelésnek. E márkájú csöveket a talajba húzva lehet elhelyezni. A polietilén sűrűsége lehetővé teszi számukra, hogy csatornaként használja őket.

A főcsatornában polietilén csövek használhatók

Polietilén csövek megjelölése

Cső PE jelölése

A PE cső jelölése azt jelzi, hogy az etilén polimerizációjával nyert polietilént (magas hőszigeteléssel és dielektromos tulajdonságokkal rendelkező polietilént) gyártották nyersanyagként.

A PE csövek rugalmassága, tartóssága és nem mérgező, ami lehetővé teszi számukra a csővezeték (az ivóvizet is beleértve) használatát.

PE csövek előnyei:

a polietilén csövek nem reagálnak lúgos szerekre, sósavra, benzinra, alkoholra, különböző olajokra;

ellenáll a sokknak, nem zúzódik a nulla zéró hőmérsékleten, a cső falai páramentesek;

Egyszerű és egyszerű telepítés forró tüskékkel. Az illetékes műveletekkel több évtizeden keresztül működhet;

a sima belső és külső felület nem esik korróziónak a vízben, szerves oldószerekben, baktériumokban és mikrobákban oldott sók, nincsenek mészkőképződésük;

a fémtermékekhez képest nagyobb áteresztőképesség;

a polietilén lineáris terjeszkedésének magas együtthatója lehetővé teszi, hogy a cső falai a télen a víz lefagyása esetén nyúljanak ki;

a polietilén csövek nem igényelnek hőszigetelést.

SDR jelölés

Az SDR (Standart Dimension Ratio) egy polietilén (vagy bármely más) cső külső átmérőjének aránya a falvastagságához.

Így az SDR index emelkedésével a csőfal hígabbá válik, és fordítva, a falvastagság az indikátor csökkenésével növekszik, vagyis csökken. annál nagyobb az SDR értéke, annál vékonyabb a cső.

Korábban a polietilén csövek teljesítményének mutatója az MRS (Minimum Required Strength) szabvány, amely azt a minimális terhelést mutatja, amelyen a csövek érintetlenek és épek maradnak.

A GOST 18599-2001, amelyet "Polietilén nyomócsövek" -nek neveznek, szabályozza a csövek minőségét és leírja fő műszaki paramétereit, beleértve a polietilén csövek átmérőjét.

PE-80 cső jelölése

A PE-80 csövek középnyomású polietilén anyagból készülnek. Gyakran használják vízellátást a lakóépületekben, de a fővízrendszerhez nem alkalmazhatók, mert A falvastagság nem képes ellenállni a nagy vízáramlásnak.

A PE80 cső előnyei: nagy kopásállóság; alacsony súly; tartós működés; környezetbarát és biztonságos működés közben.

Csövek PE 80 SDR 21

Alacsony nyomású csövek, amelyeket magánházakban használnak kis szabadonfolyó szennyvíz elvezetésénél egy kis egyszintes szerkezetben, valamint ivóvízellátásban. Nem alkalmasak nagynyomású épületek nyomástartó rendszereinek kialakítására, mert a vékony falak nem fognak ellenállni egy ilyen nagy terhelésnek. Emellett nem lehet földbe temetni, a talaj nyomása tele van balesetekkel.

Az SDR 21 jelölés azt jelzi, hogy állandó légköri terhelés mellett 200 ° C vízhőmérséklet esetén a csövek folyamatosan 50 évig tartanak. A víz hőmérséklete + 400 ° C fölött deformálódni kezd.

Csövek PE 80 SDR 17

Az SDR 17 polietilén csővezetéke a jelenleg gyártott csövek külső átmérőjének a fal vastagságához viszonyított arányának átlagában különbözik. Az 80 SDR 17 PE csövek nagyon széles tartományban használhatók. Az ivóvízellátásra szánt vízvezeték-rendszerekhez, háztartási célokra szolgáló vízvezetékektől azon létesítményekben, ahol a víztisztítást a fogyasztó végzi, öntözőrendszerek telepítéséhez is.

Ezeknek a csöveknek a kiválasztása a gyenge épületek közötti kommunikáció telepítéséhez optimálisnak tekinthető, mivel azok telepítése nagy szilárdságot, könnyű csővezetékeket biztosít, és az anyag beszerzési költsége viszonylag alacsony.

200 ° C-os vízhőmérsékleten a csövek 8 atmoszférájú terhelésnek ellenállnak. Jó a magánlakásokban, de ezek a csövek nem alkalmasak sokemeletes épületekre.

Csövek PE 80 SDR 13,6

A PE csövek 80 SDR 13,6 alacsony nyomású csövek, és a hidegvízellátást biztosító csővezetékek telepítéséhez ajánlott a vidéki házak különféle igényeinek kielégítésére, valamint a csövek lehetővé teszik a mozgó folyékony élelmiszerek (bor, gyümölcslé, tej) mozgatását. Az öntöttvas vagy acélcsövekhez képest a polietilén analógok sokkal erősebbek, könnyűek és forró tüskékkel vannak felszerelve.

Az alacsonynyomású polietilén termékek kategóriájába tartoznak, ami a PE-80 márkában a legtartósabb. Végül is az üzemi nyomása 10 atmoszféra. A cső falai ellenállnak a -400 ° C és + 600 ° C közötti hőmérséklettartományoknak, így északi szélességükben működhetnek.

PE-100 csövek jelölése

A PE-100 csöveket alacsony nyomású csövekként osztályozzák és nagy szilárdságúak. Úgy tartják tartósabbnak, mint a 80 jelöléssel ellátott analógok, ezért gázosításra és vízellátásra használják.

A PE100 cső előnyei: a cső belsejében nagy nyomás nehezedik; hihetetlenül tartós, ellenáll minden hatásnak; könnyen összeszerelhető és szállítható kis tömeg miatt (lehetőség van a "cső csővezeték" átvitelére - átmérő különbséggel).

PE 100 SDR 26

A PE100 polietilént ilyen csövek előállítására használják, a megkülönböztető tulajdonságai nagy sűrűségűek, mivel az ezen anyagból készült csövek sok tekintetben meghaladják a PE80 termékeket, beleértve a hosszú élettartamot és a repedésállóságot.

Ezeket a csöveket a városi környezetben és a városon kívül a belföldi és az ivóvíz szállítására használják, szennyvízrendszerekben, artézi kutak alatt, valamint meliorációs rendszer kialakításában is. A gyárakban és a malmokban a tej, a gyümölcslé vagy a bor kiszolgálására szolgálnak.

Ezenkívül az anyag minőségi mutatói jelentősen csökkentették a termék falainak vastagságát, ami megkönnyítette a súlyát, ugyanakkor 10-15% -kal nagyobb átbocsátásuk volt. Az üzemi nyomás 6,3 atmoszféra.

PE 100 SDR 21

A PE 100 SDR 21 csöveket vízvezetékek építéséhez használják. Az ilyen típusú csöveken áthaladva a víz megtartja ízét, és az idegen szagok hiánya jellemzi. Gyakran használják nem csak az elővárosi konstrukcióban, hanem rekultációs és öntözőrendszerek létrehozásához, amikor elővárosi vízellátást hajtanak végre. A nagy szilárdságú polietilén ellenáll a nagy nyomásnak, és a PE 100 SDR 21 csövek a hidegvízellátó rendszer elemeként használhatók a sokemeletes épületekben.

Ezek a csövek kiváló tartósságúak és ideálisak a folyó víz számára. Ezek kompatibilisek a fémcsövekkel (acél, öntöttvas) speciális adapterekkel. A korrózió, más típusú pusztítás és az ilyen csövek eldugulása nem szörnyű. 200 ° C állandó vízhőmérsékleten a csövek ellenállnak a 8 atmoszféra nyomásnak.

PE 100 SDR 17

A PE 100 SDR 17 jelű csövek új generációs csövek. Különlegességük az egyedülállóan nagy szilárdságuk, amely jelentősen befolyásolja a polietilén csövek teljesítményjellemzőinek javítását. Tűrni tudják a 10 atmoszféra állandó nyomását.

Az ilyen típusú csövek a nyomott vízellátó rendszerekben és gázvezetékekben való alkalmazásra ajánlottak. Ezenkívül az ilyen csövek ideálisak nagy keresztmetszetű csővezetékek telepítéséhez. Az ilyen típusú csövek gyártásában nagyon jelentős anyagi megtakarítás következett be, mivel csökkenthető a falvastagság, miközben a termék nagy szilárdsága megmarad. Az ilyen csövek műszaki jellemzői lehetővé teszik széles körű felhasználását nagy hosszúságú csővezetékek kialakításában.

PE 100 SDR 11

A PE100 SDR 11 cső polietilénből készül, kisnyomású. Az anyag nagy sűrűsége lehetővé teszi az ilyen csövek használatát nagynyomású vízvezetékekhez. A csövek gyártásához használt anyag jó minőségű és környezetbarát ivóvizet biztosít.

Megbízható és robusztus, képesek ellenállni a folyamatosan 16 atmoszférájú nyomásnak 50 évig. Az ilyen megbízhatóság és tolerancia az agresszív közegekhez lehetővé teszi ezeknek a csöveknek a települések gázosításához való alkalmazását. Nem félnek a kóbor áramoktól, könnyen ellenállnak a változó földterhelésnek. E márkájú csöveket a talajba húzva lehet elhelyezni. A polietilén sűrűsége lehetővé teszi számukra, hogy csatornaként használja őket.

Csövek PE 100 RC

Egyrétegű és többrétegű csövek PE 100 RC vízrendszerekhez. A csövek egy új anyagból, a 4. generációs PE 100 RC (Resistance Crack) polietilén márkából készültek, amely megnövelte a repedések megjelenésének és elterjedésének ellenállását (az MRI (lassú repedések repedései) tekintetében a polietilén PE 100RC többször is meghaladja a hagyományos PE100-t).

A telepítési és működtetési szabályok betartásával a PE100 RC csövek hálózatának élettartama 100 év.

Az ilyen csöveket nehéz szennyvízcsatornák és vízvezetékek lefektetésére tervezték nehéz földtani és éghajlati körülmények között. Használt: vízvezeték és szennyvízelvezető csővezetékek építése; gázvezetékek építése; hagyományos árokszalag homokpárna nélkül; rekonstrukciók a cső segítségével csővezetékben; különféle módszerekkel, beleértve a HDD-t és a "lyukasztást" is.

Az ilyen típusú csövek: MULTIPIPE csövek

Rendeljen és vásároljon csöveket HDPE (PE)
versenyképes áron
telefonon +7 (495) 783-76-54, e-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Mi az sdr cső?

Minden csőnek van egy speciális jelölő rendszere. Azt javasoljuk, hogy fontolja meg, milyen SDR csövek, mi az, és mi különleges az építőanyagok használatával kapcsolatban.

Polietilén csövek megjelölése

Az SDR egy egyedülálló csőjelölési rendszer, amely meghatározza a kommunikáció külső dimenziójának és a falvastagságnak a kapcsolatát. Ennek megfelelően, annál kisebb ez a mutató, annál vastagabb a cső és fordítva. Ebben az esetben leggyakrabban a polietilén csövekhez használt SDR jelölést alkalmazzák. Ebben az esetben a PE betűk kombinációja kerül hozzáadásra a jelöléshez. Például egy PE 100 SDR 11 cső 100 polietilénből készült polietilén cső, amelynek külső oldala 11 mm vastagságú. Szemléletesen úgy néz ki, mint ez:

Most a leggyakrabban használt műanyag csövek SDR, műanyag típusú 80 és 100. Mindegyik márka saját jellemzői:

 1. A 100-as fokozatú polietilén minõségûbbnek tekinthetõ, mivel csoportosított kristályszerkezete van, amelynek köszönhetõen jobban megfelelnek a hegesztésnek;
 2. A PE 80 típusú SDR csöveket könnyebb megolvasztani a saját kezével, a molekulák diffúziójára alacsonyabb hőmérséklet szükséges;
 3. 100. polietilén gyakran szélsőséges körülmények között van felszerelve, merevebb;
 4. A polietilén bármelyikét hidegvízellátáshoz használják, de a PE 100 használható fűtésre, nyomástalan szennyvízelvezetésre és kazán csatlakoztatására is.

Az SDR sorozatú csövek beszerelése ugyanúgy történik, mint a szabványos polietilén anyagok - hegesztőgép vagy elektrofúzió segítségével, de a molekulák sűrűsége miatt a varrás sűrűbb és légmentes.

SDR csőhegesztő gép

Különlegességek

Annak érdekében, hogy jobban navigáljanak olyan termékekben, mint az SDR, meg kell vizsgálni főbb jellemzőit. Beszéljük meg az SDR sorozat legkedveltebb csöveit.

A PE 63 SDR 11 egy speciálisan kezelt műanyagból készült polietilén cső. Alapjában véve e sorozatból készült csöveket egy magánház hidegvízellátására használják. Nem tolerálják a hőmérsékleti ingadozásokat, mert a polietilén kristályok között 63 nagyobb távolság van, mint a PE 100 molekulák között, ezért a mesterek csak belső munkára ajánlják. Az anyag legfőbb előnye az alacsony ár, a lineáris 25 rubel költség.

A GOST 18599-2001 (2003) szerint készült HDPE PE-63 SDR 17.6 olyan vízellátó csövek, amelyeket legfeljebb 10 atmoszféra nyomás alatt álló rendszerekben használnak. Ezek a kommunikációk alkalmasak a hideg vizet a szivattyúhoz vagy kazánhoz. Nem ajánlott ezt az anyagot forró vízellátáshoz vagy fűtéshez használni, mert a csövek meglehetősen nagy deformációs együtthatóval rendelkeznek - de magas hőmérsékleten deformálódhat.

PE 80 SDR 13.6 - a legjobb megoldás otthoni vízvezeték szerelésére. Nem tolerálják a hőmérsékletváltozást, otthoni használatra. Szükség esetén megoldhatja a kommunikációt és a kültéri vízellátást, de ebben az esetben az anyagokat fel kell melegíteni.

A PE 80 SDR 17 a költség és a minőség optimális arányával rendelkezik. A fal vastagsága lehetővé teszi anyagok különböző ágakban való felhasználását, a hazai termeléstől az ipari vízellátásig.

A PE 100 SDR 11 a sorozat legsűrűbb csövei, 100-as fokozatú polietilénből készülnek. Teljesen tolerálják a fűtési, szennyvíz- és vízelvezető rendszer bármilyen terhelését. Hátrányuk a nagy tömeg a falak sűrűsége és szilárdsága miatt. A rendszer telepítéséhez további emelő mechanizmusok szükségesek. A kommunikációt főként a fűtési folyamatokban használják, vagy egy kis lakóépület, például egy vidéki ház vagy víkendház számára.

PE 100 cső 100 SDR 17 a GOST 18599-2001 100-as polietilén termékcsalád szerint készült, elsősorban háztartási kommunikációra, amely lakossági víz szállítására szolgál többszintes lakóépületek vagy magánházak számára. Ez a fajta anyag tartós és tartós. A csövek átlagos élettartama 50 év, gyakran használják extrém működés esetén.

Fotó: PE cső 100 SDR 17

A viszonylag vékony falak miatt meg kell jegyezni a könnyű kommunikációt. Ez lehetővé teszi számukra, hogy különféle emelő mechanizmusok nélkül otthoni használatra legyenek felszerelve. A PE 100 SDR 17 sorozatú csövek köre:

 1. Vízellátás;
 2. Magántermesztés;
 3. Vízelvezető.

A PE 100 SDR 21 különösen kedvelik számos otthoni mesterember számára, olyan egyedi polietilén csövek, amelyek nem engedik át a folyadékot, a műanyag jellegzetes illata. Emiatt gyakran használják a lakóépület vízellátását ivóvízzel és finom növények öntözésével (eper, uborka, szőlő).

A polietilén molekulák tapadási sűrűsége és az átmérők optimális aránya a falvastagsággal lehetővé teszi, hogy ezekkel a kommunikációkkal tartós és szoros rögzítést biztosítson, még akkor is, ha különböző típusú csöveket használ. A professzionális szakemberek ezt a márkát ajánlják az acél kommunikációhoz.

kör:

 1. Lakóház hőellátása;
 2. Öntözés biztosítása;
 3. Nyomáscsatornázási és csatornázási rendszerek.

A PE 100 SDR 26 megbízható és tartós kommunikációs anyag. A vékony falak lehetővé teszik a csövek sikeres használatát minden lakás vízellátásának biztosításához. Ezen kívül széles körben használják a borkészítéshez. A vékony falak pozitív hatást gyakorolnak a csövek rugalmasságára, miközben nem tudnak aggódni az erejük miatt. Az SDR 26 márka kisnyomású polietilénből készül, ami ellenáll a hőmérséklet és a nyomásváltozásoknak a vízelvezető rendszerben vagy a fűtési rendszerben.

SDR 26 Használati terület:

 1. Bor és más otthoni termelés;
 2. Hideg és melegvízellátás;
 3. A hűtőközeg hőmérséklete nem haladja meg a 75 fokot.

Természetesen a 100 polietilén nagyon tartós és érdekes anyag, de az ára meglehetősen magas, mint a többi márka. Az SDR PE 100 cső ára:

Mi az SDR cső?

A polietilén csövek címkézése mindig tartalmazza az SDR paramétert. Ez GOST követelmény. Példa a csővezeték jelölésére a GOST szerint:

A GOST 18599-2001 szerint:

3.7 SDR szabványos méretarány: A névleges cső külső átmérőjének d aránya a névleges falvastagsághoz viszonyítva. E.

Mi az SDR?

SDR (angolul: Standard Dimension Ratio - standard dimenziós együttható) - a polimer cső jellemzője, amely a cső külső átmérőjének és a falvastagságnak az aránya.

Ez az érték fordítottan arányos a cső falainak vastagságával, vagyis a vékony falú termékeknek magasabb SDR indexe van, és fordítva - egy vastag falú cső kisebb SDR-vel rendelkezik.

Azonos külső átmérőjű csövek, de különböző SDR-k különböző falvastagságúak lesznek. Az SDR nem csak a falvastagságot jelzi, hanem a cső lehetőségeit is. Az alacsonyabb SDR-vel ellátott csövek ellenállnak a nehéz terheknek és nyomásnak.

Eddig 6-tól 41-ig SDR-vel ellátott csöveket állítottak elő.

Polietilén SDR index

Polietilén csövek vásárlása a készülék kommunikációs rendszereinek otthoni vagy ipari célokra történő megvásárlásával a megjelöléseket rájuk egy adott termékre vonatkozó különböző adatokkal látja el. Tartalmazza:

 • a cső gyártója,
 • a GOST szabványok száma, amelyeknek megfelelően készült,
 • rövidítés "PE", azaz a csövek polietilénből készülnek - a "etilén" szénhidrogének termoplasztikus polimerje és márkaneve (PE-100, PE-80 stb.),
 • a termék átmérője és a falak anyagának vastagsága,
 • valamint az SDR rövidítést egy adott indextel.

Ebben az esetben a polietilén csövek SDR-je az az erősségi érték, amellyel a csőtermékek képességeinek lehető legpontosabban meghatározható.

Mi az SDR?

Az SDR (angolul: Standard Dimension Ratio - standard dimenziós együttható) egy polimer cső dimenziós jellemzője, amely a külső átmérő és a polietilén fal vastagságának aránya. Ez az érték fordítottan arányos a cső falainak vastagságával, vagyis a nagy SDR indexű termékeknek vékonyabb falai vannak, és fordítva - egy vastag falú csövet kisebb SDR jelöl.

A vastagabb falakkal azonos átmérőjű csövek sokkal nagyobb terhelést tudnak felszívni, amelyet a következő technikai és természeti tényezők okoznak a működés során:

 • a tartalom belső nyomása
 • külső tömörítés, például amikor a cső földdel van töltve,
 • külső mechanikai hatások, például szezonális földmozgások stb.

Tehát az SDR a polietilén réteg vastagságával egyidejűleg a cső terhelését vagy nyomását jelzi (belső és külső).

Mi a különbség a különböző SDR-indexű csövek között?

Általános különbségek

Jelenleg 6 és 41 közötti SDR-vel rendelkező polietilén csöveket állítanak elő, amelyekre a terhelések lehetségesek, az alábbi táblázatban a "nyomásosztályok" esetében:

Így a standard dimenziós együttható alkalmazható a csövek céljának meghatározására specifikus rendszerekhez - nyomás és nyomásmentes, nevezetesen:

 • Az SDR 26-41 indexű csöveket szabad áramlású (gravitációs) csatornákhoz használják;
 • A 21-26-as mutatókkal már használhatók alacsony épületek alacsony nyomású házon belüli vízellátásához;
 • A 11-től 17-ig indexelt termékek alacsony nyomású vízellátó és öntözőrendszerek építésére szolgálhatnak;
 • A 9-nél kisebb SDR-vel ellátott csövek alkalmasak a vízellátáshoz, a nyomócsövek és a gázvezetékek beépítéséhez tervezett nyomástartó rendszerekhez.

példák

Az azonos márkanevű polietilén csövek eltérő SDR-vel rendelkezhetnek jelentős különbségekkel. Tehát a polietilén PE-80 legnépszerűbb márkája:

 1. PE 80 SDR 13.6 - nagyon tartós, hosszú távú vízellátó rendszerek kialakítására használható;
 2. A PE 80 SDR 17 termékeket átlagos mérőszámmal rendelkező termékeknek kell tekinteni, és ajánlott telepíteni a hálózati vízellátó rendszerekben, ahol szilárdságuk elegendő, a kis súly és az alacsony költség pedig megóvja a szerelést;
 3. A PE 80 SDR 21 nem ajánlott a nyomórendszerekhez, a földbe és a gázvezetékbe való beillesztéshez, mivel alacsony nyomószilárdságuk és belső nyomásaik vannak.

FONTOS! Amikor SDR-vel választ ki egy csövet, ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye a polietilén márkanevét, amelyből készült. Még az azonos méretű együtthatók esetében is egy magasabb minőségű cső lesz erősebb és jobban ellenáll a mechanikai igénybevételnek. Például a PE 100 SDR 17, ellentétben az ugyanazon indexű PE 80-val, nyomásvízzel és gázvezetékekkel használható.

PE SDR cső - mit jelent a jelölés?

Az elmúlt években széles körben használták a polietilén csöveket (PE), különösen az építőiparban. PE csöveket fognak használni a gázvezetékek, vízvezetékek, medencék felszerelésével, öntözés automatizált, széles körben használják más iparágakban. A polietilén maga termoplasztikus anyag, amelyet egy kőolajtermék polimerizálásával nyerünk. Ebben a cikkben megnézzük a különböző típusú termékek jellemzőit, és megértjük, hogy a "PEPE SDR" felirat.

Az adott cső jellemzőire vonatkozó adatok a címkén jelennek meg

Az ilyen csövek gyártásához használt berendezés nem nehézkes és különösen nehéz. A gázvezetékek és a vízvezetékek polietilén csövek különböző átmérőjűek, a GOST szerint, a megfelelő jelölés vonatkozik rájuk. A céltól függően különböznek a jellemzőkben, minden PE csőnek megfelelő márkája van.

A polietilén minősége

A PE 80, PE 63, PE 100 fokozat megfelel az MRS 8 szilárdsági indexnek; 6.3 és 10, azaz a polietilén minimális hosszú távú tartósságát jelenti, amelyből ezek a csövek készültek. Az ilyen típusú polietiléneket egy merev polimerből nyerik, amely lineáris szerkezetű és nagyfokú kristályosodással rendelkezik. Ezek a termékek jól ellenállnak a legtöbb szervetlen és szerves savakkal, kőolajszénnel, lúgokkal, sóval stb.

Napjainkban a PE 100, PE 80 és PE ​​63 polietilén fajták széles körben használatosak, fő megkülönböztető jellemzője a sűrűség, az erő és természetesen a költségek.

PE 32 SDR csövet is előállítunk, minőségét a GOST 18599-2001 szabályozza, felhasználása vízellátás (2,5 atm névleges nyomással) és szennyvíz.

Ezenkívül az ilyen csövek vizuális különbséggel rendelkeznek a céltól függően. Például a kék (kék) csíkkal ellátott csöveket használják az ivóvízellátás eszközéhez, és sárga csíkkal ellátott termékeket használnak gázvezeték készítéséhez.

PE 100 cső

Jellemzője a nagy üzemi nyomás, a maximális szakítószilárdság és a mechanikai igénybevételnek való ellenállás. Gyártása során tanúsított nyersanyagokat alkalmaznak. A minőségi jellemzők lehetővé tették a termék falvastagságának csökkentését és a súly csökkentését. A márkacsöveket leggyakrabban a következő célokra használják:

 • vízvezetékek és gázvezetékek felszerelése;
 • eszközcsövek tápláléktermékek folyékony formában történő táplálására (gyümölcslevek, tej, bor, sör stb.).


A PE csővezeték telepítésének folyamata

PE cső 80

Ezek a termékek kopásállóak, viszonylag könnyűek, gyártásuk közepes nyomású műanyagot használ. A márkanevű csövek alacsony nyomású csövekhez tartoznak, amelyek fő célja az alacsony nyomású és nem nyomott szennyvíz telepítése többlakásos lakóépületekben. Ezenkívül kisebb átmérőjű nagynyomású vízellátáshoz is használható.

A termékek tanúsítottak és felhasználhatók a rendeltetésükre.

PE 63 cső

A márka polietilén főként etilénmolekulákból áll, rövid ideig tartó szilárdsággal jellemezhető, ugyanakkor töredezett és összeomlik. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően kevésbé általánosan használják polgári és ipari konstrukcióban az útkommunikáció, az épületek, az alapozások és a platformok vízelvezető rendszereinek rendezésére.

Ezeket a csöveket elektromos kábelek és optikai kábelek elhelyezésekor használják, ahol a mérnöki kommunikációhoz használják őket. Néha ezeket a csöveket a mezőgazdaságban használják, segítve a nedves területekből és mocsarakból történő nedvesség elvezetését.

Polietilén cső és SDR

Mi az SDR?

A PE csőre jellemző egyik fő mutató az SDR. Megjeleníti a polietilén cső külső átmérőjének és a fal vastagságának arányát, amelyet a táblázat vagy a képlet szerint számítanak ki:

SDR = D / s, ahol

 • D = PE cső külső átmérője (mm);
 • s = cső falvastagsága (mm).

Ez a mutató a cső szilárdságát jellemzi: minél magasabb, annál gyengébb a cső és fordítva.

Ennek megfelelően egy kis SDR-vel rendelkező termék képes nagyobb nyomást kifejteni ugyanazon termékhez képest, de ennek a mutatónak magasabb. Így azok a polietilén csövek, amelyeknek a falvastagsága jobban ellenáll az érzékelhető nyomásnak.

A polietilén stabil és semleges gáznemű és folyékony anyagok képessége meghatározta alkalmazási körét. A gáz- és vízvezeték mellett a PE-csöveket gáz- és folyékony anyagok szállítására és egyéb célokra használják.

Polietilén csövek különböző SDR-vel

Minden típusú csőnek megvan a saját jellemzője, fontolja meg őket:

 1. Márka 100 polietilén:
  • PE 100 cső SDR 17 elengedhetetlen a gázvezeték rendszerekben és a túlnyomásos vízellátásban, különösen a nagy keresztmetszetű csővezetékekben. Műszaki jellemzői lehetővé teszik az ilyen csövek használatát nagy hosszúságú csővezeték felszereléséhez. Ez az SDR 17 polietilén cső az új generációs termékekre vonatkozik, amelyet a PE 100 gyártása során alkalmazott korszerű technológiák alkalmazásával kapnak. Az anyagból készült csövek kiváló teljesítményjellemzői a polietilén nagy szilárdságának köszönhetően érhetők el.
  • Az SDR 11 polietilén cső polietilénből készül, alacsony nyomással. Ezen túlmenően nagy sűrűsége lehetővé teszi ezeknek a termékeknek a használatát nagynyomású vízvezetékekben. Ezenkívül ez a típus használható a szennyvízcsatornákhoz az agresszív környezetnek való ellenállása miatt. A fektetés szinte minden talajon elvégezhető.
  • PE 100 polietilénből készült termékek, pl. Az SDR 26 PE csövek, amelyek képesek akár 6,3 atm nyomásra is kitartani. Főként nem kritikus vízellátó rendszerekben, gravitációs vízelvezetésben és a kommunikáció védelmében használják.
  • Pipe PE SDR 21 100 márkája - fő célja a vízvezetékek eszköze, a termék szakértői szerint a víznek nincs idegen ízlése, és jól őrzi ízét.
 1. Polietilén 80 fokozat:
  • Az ilyen termék, mint a PE 80 SDR 11 cső az új generációs termékekhez tartozik, a jellemzők sokkal magasabbak, mint a PE 63. Fő célja a hidegvízellátás, ráadásul szükség esetén szennyvíz és gázosításra is használható.
  • PE cső 80 SDR 13,6 vízcsövek és csövek beépítésére és javítására használható folyékony vegyi anyagokhoz, amelyekhez a polietilén semleges.
  • A PE 80 SDR 17 csövek optimális választást jelentenek a kis emelkedésű konstrukciók számára, mivel elegendő erővel és megfizethető árral rendelkeznek.
 1. A PE 63 SDR 11 cső különböző polimerekből készül. Használható vízellátó rendszerekben, csatornahálózatokhoz, valamint védőburkolathoz a kommunikációhoz és a tápellátáshoz.

13,6-os cső az ivóvízellátáshoz

A PE csövek használatának előnyei

Ezeknek a termékeknek a széles körű alkalmazási területét számos előnnyel magyarázzák, mint a fémek, például:

 • a polietilén termékeknek jótállási ideje kb. 50 év;
 • nincsenek kitéve nedvességnek, korrozív környezetnek, korróziónak, kóros áramoknak, katódos védelemre nincs szükség;
 • kis súlyuk van;
 • A telepítés egyszerű, maximális szivárgásmentesen és professzionális felszerelés nélkül;
 • a csövek fagyállóak, nem törtek akkor is, ha a víz befagy.
 • a cső ideális belső felülete miatt a falakon nem alakul ki betét;
 • A csövek megvásárlására és telepítésére vonatkozó árak elfogadhatók.

SDR 11

8.11 Lassú repedésszaporítással szembeni ellenállás

A repedések lassú terjedésével szembeni ellenállást a GOST 24157 szabvány szerint végezzük egy csőminta esetében, amelynek négy hosszirányú vágása van a cső külső felületén. A vizsgálatot olyan csövekre kell alkalmazni, amelyek névleges falvastagsága több mint 5 mm.

A bemetszést egy őrlőgépen végezzük, amely (a belső átmérőjű minta támogatása céljából) horizontális rúddal van felszerelve, amely mereven fel van szerelve az asztalra.

A vízszintes tengelyre van szerelve a vágóvágó (4. ábra) V alakú fogakkal, 60 ° -os szögben és 12,5 mm szélességben. A vágási sebességnek (0.010 ± 0.002) (mm / rev) / fognak kell lennie. Például egy 20 fogú, 700 rpm sebességgel forgó, 150 mm / perc előtolási sebességű vágógép vágási sebessége 150 / (20 '700) = 0,0111 (mm / fordulat) / fog. A vágót nem szabad más anyagokra és célokra használni, és 100 m hosszúságú nyílás alkalmazása után cserélni kell.

Határozza meg a 8.4.4 szerinti minimális falvastagságot, és jelölje meg az első vágás helyét, majd helyezze el a három egymást követő vágás helyét, amelyeknek egyenletesen kell elhelyezniük a cső kerületén és a végektől egyenlő távolságban.

A címke vonalak mentén a falvastagságot mindkét végről mérjük, és az átlagos vékonyvastagságot kiszámítjuk minden egyes vonalra.

d a cső külső átmérője; e a cső falvastagsága; ekelet - maradék cső falvastagsága; l a rés hossza;

5. táblázat válassza ki a maradék falvastagság értékét ekelet

Névleges külső átmérő d

A maradék falvastagság elcdcsövekhez

1 A maradék falvastagság 0,78 - 0,82 névleges falvastagságnak felel meg.

2 A bemélyedés mélységének kiszámításakor válassza ki a maradék falvastagság maximális értékét

Az egyes n bemélyedések mélységét úgy számítjuk ki, hogy az átlag falvastagság az e bemélyedés vonala mentén és a maradék falvastagság ekelet. A teljes mélységű horony hossza meg kell, hogy feleljen a cső névleges külső átmérőjének ± 1 mm.

A vágásokat az egyes mélyedésekre számított mélységben végzett marással végezzük. Mindkét végéről az A típusú csonkokat a GOST 24157 szabvány szerint telepítik a vizsgálati mintára, a vizet munkafolyadékként használják.

A próbadarabot legalább 24 órán keresztül 80 ° C-os vízfürdőben tartják, majd ugyanabban a fürdőben a mintát a 6. táblázat szerinti vizsgálati nyomásnak vetik alá, és meghatározott ideig vagy megsemmisítésig tartják.

Vizsgálati nyomás, MPa

Megjegyzés: A P vizsgálati nyomást a képlet adja meg

ahol s a 2. táblázat szerinti csőfal kezdeti feszültsége, MPa;

SDR - szabványos méretarány

A próbadarabot kivesszük a fürdőből, 23 ° C-ra hűtjük le, egy 10-20 mm hosszúságú vágás közepén kivágunk egy csőszektort, és a kivágást úgy nyitjuk meg, hogy elérjük a vágó vágott vágott felületek egyikét. Mérjük meg a b bemélyedés szélességét 0,1 mm-nél nem nagyobb hiba esetén mikroszkóppal vagy más mérőeszközzel (4. ábra). Az n bemélyedés mélységét milliméterben a képlet adja meg

ahol b a marómarás által feldolgozott felület szélessége, mm;

dcp - a cső átlagos külső átmérője, mm.

Ezután minden egyes bemetszéshez a maradék falvastagságot úgy számítjuk ki, hogy az átlag falvastagság és a bemélyedés tényleges mélysége különböznek. A maradék falvastagság értékének meg kell felelnie az 5. táblázatban megadott értékeknek.

Ha a maradék falvastagság értéke nagyobb, mint az 5. táblázatban látható maximális érték, akkor a mintát egy másikra cserélik, amelyet újra tesztelnek.

A végeredmények három minta vizsgálatának eredményei, amelyek 165 ° C-os, 80 ° C-os hőmérsékleten ellenállnak hiba jele nélkül, állandó belső nyomást, amelynek értékét a 6. táblázat szerint választják ki, és amely megfelel a 4,0 MPa (PE 80) csőfal feszültségének; 4,6 MPa (PE 100 esetén).

3.20 összetétel: Bázis polimer (PE) homogén granulált keveréke, amely a készítmény előállításának szakaszában bevitt adalékanyagokat (antioxidánsok, pigmentek, stabilizátorok stb.) Tartalmaz, olyan koncentrációkban, amelyek szükségesek ahhoz, hogy biztosítsák az ezen szabvány követelményeinek megfelelő csövek gyártását és felhasználását. "

4.1. Szakasz. Az első bekezdés az új kiadásban:

"4.1 A PE 32 polietilén készítményekből készült csövek méretei az 1. táblázatban a PE 63, PE 80, PE 100 polietilén készítmények a 2. és 3. táblázatban vannak megadva";

1. táblázat: Név. Cserélje ki a "polietilénből 32" szavakat a "polietilénből készült 32 kompozícióból";

fejét. Cserélje ki a víz maximális üzemi nyomásának értékeit 20 ° C-on: 0,25-2,5; 0,4-4; 0,6-6; 1-10;

2. és 3. táblázat az új kiadásban:

2. táblázat - A PE 63, PE 80, PE 100 polietilén kompozíciókból készült csövek átlagos külső átmérője és ovalitása

Névleges méret DN / OD

Átlagos külső átmérő dem

Ovalitás extrudálás után ***, nem több

* Megfelel a GOST ISO 11922-1, B minőségnek - DN / OD ≤ 630 méretekhez, A minőség - DN / OD ≥ 710 méretekhez.

** A maximális eltérés 0,4 mm-re nő a GOST ISO 11922-1 szabványban megadott értékhez képest.

*** Megfelel a GOST ISO 11922-1, N fokozatnak, amelyet a gyártó az extrudálás után határozott meg.

Megjegyzés - A zárójelben lévő méretek nem ajánlottak.

3. táblázat - PE 63, PE 80, PE 100 polietilénből készült csövek falvastagsága és névleges nyomása

Névleges nyomás, 10 5 Pa (bar)

Névleges méret DN / OD

A falvastagság e

A 3. táblázat folytatása

Névleges nyomás, 10 5 Pa (bar)

Névleges méret DN / OD

A falvastagság e

A 3. táblázat folytatása

Névleges nyomás, 10 5 Pa (bar)

Névleges méret DN / OD

A falvastagság e

* A névleges cső falvastagsága a használati feltételeknek megfelelően megnövekedett a GOST ISO 4065 szabványban megadott értékhez képest.

1 A zárójelben jelzett PN névleges nyomást a GOST 8032 szerinti R40 tartományban lehet kiválasztani.

2 A polietilén PE 63 nem ajánlott a 250 mm-nél nagyobb átmérőjű csövek gyártásához.

4.1. Szakasz. Törölje a szavakat: "Ebben az esetben megengedett a csövek gyártása, a zárójelben megadott legnagyobb eltérésekkel".

4.2 pont. Az első bekezdés Cserélje ki az értéket: "plusz 1%" "± 1%" értékkel;

második bekezdés Cserélje ki az értékeket: "plusz 3%" "± 3%" és "plusz 1,5%" értékkel "± 1,5%" értékkel.

A 4.4. Bekezdést el kell hagyni.

5.1 pont az új kiadásban:

"5.1 A csöveket polietilén (lásd 3.20) készítményből állítják elő, minimális hosszú távú szilárdságuk 3,2 MPa (PE 32), 6,3 MPa MRS (PE 63), 8,0 MPa MRS (PE 80), 10,0 MPa (PE 100) (D. függelék) az előírt módon jóváhagyott technológiai dokumentációhoz. Az adalékok bevezetése a csövek extrudálásának szakaszában nem megengedett. Lehetőség van csövek gyártására polietilén készítményekből, újrahasznosított granulált polietilén PE 32, PE 63, PE 80 vagy PE 100, saját gyártású csövekből.

A polietilén összetételének osztályozása az MRS legkisebb hosszú távú szilárdságának a 4a. Táblázat szerint (kivéve a PE 32-t) a gyártó által a GOST ISO 12162 szabvány szerint kell meghatározni.

4a. Táblázat - A polietilén készítmények osztályozása

Polietilén összetétel megnevezése

Minimális hosszú távú szilárdság MRS, MPa

Stressz σs,MPa

Az MRS értékét és a polietilén összetételének osztályozását az előrejelzett hidrosztatikus erő σLPL, a GOST ISO 12162 szerint. A σ értékeLPL Meg kell határozni, elemzésén alapuló hosszú hidrosztatikus vizsgálati minta csövek összhangban tett GOST 24157. Annak megállapítására, a hosszú távú hidrosztatikus szilárdság polietilén kompozíciók PE line 100, amely leírja az idő függvényében a szilárdság 80 ° C-on nem kell inflexiós előtt 5000 óra. '

Az 5. szakasz kiegészül az 5.1a. Ponttal:

"5.1a. A csöveknek meg kell felelniük az egészségügyi-epidemiológiai és higiéniai ellenőrzés (felügyelet) alá tartozó áruk Uniós egészségügyi-járványügyi és higiéniai követelményeinek."

5.2 szakasz. 5. táblázat: A "Csővezetékek mutatójának értéke" oszlop. Az 1. mutató esetében a "legalább négy kék hosszúságú csíkokkal" szavakat a "legalább három kék hosszúságú jelölőcsíkkal" kell helyettesíteni;

a "nem szabályozott" szavak után a következő szavakkal egészül ki: "A védőburkolat színe kék";

A 2., 3. és 4. mutatót az új kiadásban kell feltüntetni, az 5. mutatót "*" lábjegyzettel kell kiegészíteni; a 7. mutatóval és a "**" lábjegyzet hozzáadásával:

A csővezetékek mutatójának értéke

2 Relatív nyúlás a szünetben,%, nem kevesebb

A szabvány GOST 11262 és 8.4

3 Hosszváltás fűtés után (16 mm vagy annál kisebb névleges vastagságú csöveknél),%, nem több

A GOST 27078 és 8.5 szabvány szerint

4 Feszesség állandó belső nyomással 20 ° C-on, h, nem kevesebb

A kezdeti feszültség a csőfalban 6,5 MPa 100

Az első feszültség a cső falában 8,0 MPa 100

A csőfalban a kezdeti feszültségnél 9,0 MPa 100

Az első feszültség a cső falában 12,0 MPa 100

A szabvány GOST 24157 és 8.6 szerint

7 Hőállóság 200 ° C-on **, perc, nem kevesebb

Az F függelékre

* Műanyaghiba esetén 165 óra elteltével - lásd az 5a táblázatot.

** A vizsgálatot 210 ° C-on vagy 220 ° C-on végezhetjük el. Ellentmondás esetén a vizsgálatot 200 ° C-os hőmérsékleten végzik.

5.3.1. Törölje a harmadik bekezdést;

bekezdés és megjegyzések hozzáadásához:

"A jelölés nem vezethet olyan repedések és egyéb károk kialakulásához, amelyek rontják a cső szilárdsági jellemzőit.

A színjelölés jelölési módszerének alkalmazása során különböznie kell a cső elsődleges színétől. A betűméret és a jelölés minősége biztosítja az érthetőségét nagyító eszközök használata nélkül.

Megjegyzés: A gyártó nem vállal felelősséget a következő műveletek során a következő telepítési és üzemeltetési műveletek eredményeképpen olvashatatlanná váló jelöléséért: a festés, a felső réteg eltávolítása, bevonás vagy mosószerek használata, kivéve a gyártó által megállapított vagy létrehozott intézkedéseket.

Csövek jelölése koextruder rétegekkel és csövekkel védőburkolattal - a B.2.3 és a B.3.4 (B függelék) szerint. "

5.4.1. Az első bekezdés Cserélje ki az értéket: "legfeljebb 1 tonna" "legfeljebb 3 tonna" értékig; a következő szavakkal egészül ki: "A fogyasztóval egyetértésben a csomagokból megengedett, hogy maximum 5 tonna blokkcsomagot hozzon létre";

első és negyedik bekezdés. Cserélje ki a szavakat: "és a távoli területeket" a "és azonos helyek" (2-szer);

harmadik bekezdés Cserélje ki az értéket: 20 x 16-ra.

6.1. Szakasz. Az első bekezdés Cserélje ki a "Polietilén csövek" szavakat a "Polietilénből, amelyből készült csövek"; cserélje ki a linket: GOST 12.1.005 és GOST 12.1.007.

6.2 pont. A második bekezdés a "GOST 12.3.030 betartása" szavak után az új kiadásban szerepel: "A munkaterület levegőjének és a veszélyességi osztálynak a termikus oxidatív rombolás főbb termékeinek megengedett koncentrációja a 6. táblázatban található";

a 6. táblázatban az új kiadásban:

Maximális megengedett koncentráció (MPC) a munkatér levegőjében a GOST 12.1.005 *, mg / m 3 szerint

Veszélyességi osztály a GOST 12.1.007 szerint

Tevékenység a testen

Kimondva irritant sensitizing

Szerves savak (ecetsavban)

* Az Orosz Föderációban a GOST 29325 érvényes,

b) számított értékként több (a 7a. táblázattal összhangban) átmérő mérésekből, a kiválasztott keresztmetszetben egyenletesen helyezkedik el.

7a táblázat - Az átmérő méreteinek száma egy adott névleges méretre vonatkozóan

Névleges csőméret DN / OD

Átmérő mérések száma egy adott keresztmetszetben

A méréseket a 7b. Táblázat szerinti hibával végezzük.

7b. Táblázat - Átmérő mérési hiba

Névleges csőméret DN / OD

Engedélyezett egyetlen mérési hiba

A számtani átlag a *

* Az átlagkeresést nagyban végezzük.

A b) felsorolás esetében számítsa ki a kapott mérések számtani átlagát, kerekítse össze a 7b. Táblázattal összhangban, és jegyezze fel az eredményt az átlagos külső átmérő dem”.

8.3.4. Második bekezdés Cserélje ki a szavakat: "az 1-4. Táblázatokban" az "1., 3. táblázatban".

8.3.5. Cserélje ki a "mérhető" szavakat a "GOST 29325 szerint definiált" szavakkal.

8.3.6 pont. A második bekezdés a következő szavakkal egészül ki: "a gyártási folyamatban".

A 8.4-es mondat az új kiadásban:

"8.4 A szakadási nyúlás meghatározása a GOST 11262 * szerint történik, és a minta vastagságának meg kell egyeznie a cső falának vastagságával. A 7.2. Pontban vett mintából készített cső hossza egyenlő számú szektorra oszlik, a csíkok kivágása, amelyek körülbelül egyenletesen helyezkednek el a cső kerületén, a 7c. Táblázatban feltüntetett mennyiségben.

7c. Táblázat - A minták száma

Névleges külső átmérő, dn, mm

Megmunkálás a GOST 26277 szerint

Megmunkálás a GOST 26277 szerint

1. ábra - 3. típusú minta

9. táblázat - A 3. minta típusának méretei

Teljes hossz l1, nem kevésbé

A csapágycsavarok középpontjai közötti kezdeti távolság l2

A munkadarab hossza (párhuzamos rész) l3

A munkadarab szélessége (párhuzamos rész) b2,

Megfelel a cső falvastagságának

Sugár r

Furatátmérő d

A minta tengelyének gyártása során párhuzamosnak kell lennie a cső tengelyével, és a csík közepén helyezkedjen el, a szalag belső oldalán található szerszámmal.

A vizsgálat előtt a mintákat a GOST 12423 szabvány szerint kondicionálják (23 ± 2) ° C vizsgálati hőmérsékleten a névleges minta vastagságában, mm:

Angol-orosz szótár a műszaki terminológia. academic.ru. 2015.

Tekintse meg, mi a "SDR 11" más szótárakban:

SDR 3 - Minden információ Empfang analog terrestrisch, Kabel, Satellit... Deutsch Wikipedia

Sdr + - GmbH Co. KG Rechtsform GmbH Co. KG Sitz Köln Branche Möbelherstellung, Industriedesign Honlap www.sdr plus.com... Deutsch Wikipedia

Az SDR 1 - ("Das Herz des Südens") háborús zóna és az SDR és az SWF zum SWR 1998-ban készült el a Hörfunkprogram des Süddeutschen Rundfunks. Der Sender hatte seinen Sitz Stuttgartban. Versorgungsgebiet war das nördliche Baden Württemberg a Grenzen des bis...... Deutsch Wikipedia

SDR - lehet: Helyek * Santander, Cantabria * Santander repülőtér, IATA, korábban az Egyesült Államok néven ismert... Snailbeach...... Wikipedia

SDR - Saltar a navegación, búsqueda Az SDR szócikk: La ciudad de Santander, Cantabria. El Aeropuerto de Santander, a dél-portugáliai Parayas, Camargo municipio, Cantabria (IATA: SDR kód). La SDRAM, memória memória dinamikus...... Wikipedia Español

SDR - Süddeutscher Rundfunk * * * SDR, Abkürzung für: 1) [esdiː ɑː], különleges lehívási jogok, die Sonderziehungsrechte; 2) Süddeutscher R... Univerzális Lexikon

SDR - steht für: City Airline, Schwedische Fluggesellschaft (ICAO-kód) Flughafen Santander (IATA kód) Satellite Digital Radio Schlag den Raab, eine Unterhaltungssendung Schutzverein Deutscher Rheder, der Rechtsschutzversicherer der deutschen meisten...... Deutsch Wikipedia

SDR - Légúti légúti megbetegedés. A légúti légúti megbetegedés respiratoria recién nacido. Diccionario Mosby Medicina, Enfermería y Ciencias de la Salud, Ediciones Hancourt, S.A. 1999... Diccionario médico

SDR - abbr. a speciális lehívási jog speciális lehívási jogai (a Nemzetközi Valutaalap becsült monetáris egységei) Üzleti Üzletszabályzat. Akademik.ru. 2001... Üzleti Szótár

SDR a cső névleges külső átmérőjének és a névleges falvastagságnak a szabványos méretaránya; Forrás... Szabályozási és műszaki dokumentáció szókincs-hivatkozási feltételei

sdr - Meghatározás: Rendezni, rendezni. 1. Seder, héberül, rendelés, elrendezés, Seder, hasonlít a Mishnaic héber sādar-hoz, rendezni, rendezni. 2. siddur, Mishnaic héber siddûr, elrendezés, siddēr... -ig...

forrásom a https://hu.roseconstructionct.com/sdr-11-rasshifrovka.php

Honlap készítés