Hírlevél

ISO 9001

ISO 9001

AKCIÓ!

Minden tartályunkra:

  • KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!
  • 24-48 órás kiszállítás igényelhető minden raktáron lévő tartályra!

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-CS: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

P: 8.00-12.00

Szo-V: ZÁRVA!

 

Hírek

2020.02.02
Mennyi vizet használ el egy mosogatógép?

Az örök dilemma: vajon akkor tesz jobbat a környezettel, ha kézzel mosogat, vagy akkor, ha inkább a mosogatógépet választja? A kézi mosogatás nyilvánvalóan lassabb, viszont a mosogatógépnek annyi mindent kell megtennie, hogy végül tiszta edényeket adjon ki magából, hogy így már nem biztos, hogy ez a jó választás. Melyik környezettudatosabb a két megoldás közül?

Ahhoz, hogy egy mosogatógép megtisztítsa a benne található edényeket, rengeteg folyamatot kell elindítania. Kezdődik ott az egész, hogy fel kell fűtenie a vizet egy olyan hőfokra, ami már feloldja az ételmaradékokat az edényeken, aztán feloldja a mosogatószert, pörgeti a vizet, amit időközben beleengedett a gép belsejébe, és végül eltávolítja a koszos vizet, majd leöblíti még egyszer a benne található eszközöket. Mindez nagyon soknak hangzik, de korántsem olyan rossz, mint amilyennek tűnik: a mosogatógépben valójában csak viszonylag kevés víz található, még mosogatás közben is.

Képek forrása: Pexels.com

Az, hogy a mosogatógép mennyire energiahatékony, leginkább attól függ, hogy milyen régi – mint az összes háztartásbeli berendezésnél, itt is számít, hogy újabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb modellről, vagy régi, még kevésbé a környezettudatossági szempontokat maga előtt tartó darabról van-e szó. Egy modern mosogatógép hagyományos programon nagyjából 22 liter vizet használ el egy mosogatás alkalmával, az újabbakon azonban már van környezettudatos ökoprogram is, ami lefelezi ezt a mennyiséget.

Ami az elhasznált energiát jelenti, még mindig a mosogatógéppel jár jobban az ember, mint a kézi mosogatással, ugyanis a víz felfűtését az eszköz jobban és hatékonyabban végzi, mintha folyatnánk folyamatosan a csapból a melegvizet. Ez azért van így, mert a mosogatógépekben általában saját vízmelegítő van, így az eszköz nem hagyatkozik a lakás rendszerére.

Általánosságban elmondható, hogy a mosogatógép mindig jobb választás, már ha a víz mennyiségét, az elhasznált energiát, sőt, az edények tisztaságát is nézzük. Az emberi kéz ugyanis nem bír el olyan hőmérsékleteket, amelyeken az edényeket tényleg le lehet fertőtleníteni. Egyedül akkor rosszabb választás a mosogatógép, ha nem tele indítjuk el – ha kisebb mennyiséget kellene mosogatni, akkor azt inkább oldjuk meg gyorsan kézzel, mert egy félig üres mosogatógép nem túl energiahatékony. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a mosogatógépet mindig tartsuk tisztán, és rendszeresen tisztítsuk sóval, mosószerekkel, hogy minél tovább működőképes és hatékony maradjon.

forrásom a https://nrgreport.com/cikk/2020/01/31/mennyi-vizet-hasznal-el-egy-mosogatogep

Honlap készítés