Hírlevél

AKCIÓ!

Úszófedeles rozsdamentes tartályaink

2020-ban is akciós áron!

KEDVEZMÉNYES KISZÁLLÍTÁS!

Naptár

2021. Október
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TELEFONOS RENDELÉS

S.O.S.

+36-30-904-1979

TELEFONOS RENDELÉS!

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Kiszállítás egyeztetett időpontban!
  • Személyes vásárlási tanácsadás!
  • Egyedi tervezés!
  • Tartály telepítés!
  • Tartályok átalakítása!
  • Egyedi szerelvényezés!
  • Szaktanácsadás: bor, pálinka szakterületen is!

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS

H-P: 

de. 8.00-12.00

du. 12.30 - 16.30

Szo-V: ZÁRVA

 

Hírek

2020.01.31
A víz megtartását kell elősegíteni
Van lehetőség az árvíz-veszélyeztetettség mérséklésére, de hosszú távon komplex, integrált rendszerekre van szükség, amelyek nem a víz mihamarabbi el- és levezetését biztosítják, hanem a vízmegtartást teszik lehetővé – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalójában.

Az árvízi veszélyeztetettség és az agrárgazdálkodás összefüggéseiben a kiinduló helyzet az, hogy Magyarország területeinek fele, csaknem 4,5 millió hektár síkvidéki, lefolyástalan terület. Ebből az árvízzel veszélyeztetett terület 2 millió hektárra tehető, amelyből 1,5 millió hektár a Tisza vízgyűjtőjében, 0,5 millió hektár pedig a Duna vízgyűjtő területein található. Az összes mezőgazdasági területet és az erdőket is számítva a termőterületek mintegy 30 százalékán kell számolni nagy kockázatú árvízzel.

Fontos tény, hogy az árvízzel veszélyeztetett területek átfedést mutatnak a belvízzel és az aszállyal érintett területekkel. Ráadásul időnként egy éven belül mindhárom szélsőséggel meg kell küzdeni. Az ágazat átlagos vízkárvesztesége évente 55 milliárd forintra tehető, ebből az aszálykár 40 milliárd, a belvíz okozta veszteség pedig 15 milliárd forint.

A víz megtartását kell elősegíteni  

Az árvízzel veszélyeztetett területek átfedést mutatnak a belvizes és az aszályos területekkel
Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az árvíz általi veszélyeztetettség mérséklése az agrárgazdálkodásban többféleképpen is lehetséges – áll a NAK szakértői írásában. Ilyen a víz területen való tartása tározókkal és csatornákkal, valamint a talajvízháztartás javítása a víz beszivárogtatásával.

Nagyvízi mederben a termőföld más célú hasznosításának megvalósítása, a művelési ág megváltoztatása nem gyakorolhat negatív hatást, és nem akadályozhatja az árvíz vagy a jég biztonságos elvonulását. A szabályozás szerint az elsődleges levezető sávban csak egyedi előírás szerint történhet a termőföld művelése, a másodlagos levezető sávban – ahol az adott terület jelentős mértékben részt vesz a víz levezetésében – gyep, legelő, szántó, ritkított erdő fenntartása engedélyezhető, az időszakosan elöntött területeken pedig már erdő is telepíthető, azonban az aljnövényzetet rendszeresen el kell távolítani.

A teljes cikket a Világgazdaságban olvashatja

forrásom : https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-viz-megtartasat-kell-elosegiteni-2-2014158/

Honlap készítés