Newsletter

News

02/02/2020
5 tipp a környezetért, amit egy hétköznapi ember is be tud illeszteni az életébe

Február 2. a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, melyhez Magyarország is csatlakozott. Hazánkból 29 földrajzi egység van a listán, mintegy 260 ezer hektár területtel. Eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadárfajoknak kívánt az egyezmény védelmet biztosítani, mára azonban tágabb értelemben az élőhelyek védelmére, a környezetszennyezés elleni küzdelemre is felhívja a figyelmet ez a nap.

A vizes élőhelyek közé soroljuk a tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint a víztárolókat is. A WWF adatai szerint a környezetszennyezés miatt mára Európában a vizes élőhelyek kétharmada elpusztult. 1970 óta az élőhelyekhez kötődő gerinces fajok populációi 83%-kal csökkentek. Európában csupán a 40%-a egészséges az élővizeknek, 60% szennyezett, pusztuló élővilágú.

Miért jelent ez hatalmas problémát?

Mert a vizes élőhelyeknek kiemelt szerepe van a szélsőséges természeti hatások enyhítésében. Átmenetet képeznek a szárazföldi és a vízi élőhelyek között, képesek tompítani a különböző hatásokat: az áradásokat, a tavaszi bő vizeket vagy a nyári vízhiányt. Pusztulásuk hatásáról mindent elmond, hogy a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt a Földön.

- Élővizeinket számos tényező veszélyezteti: a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás vagy éppen a túlfogyasztás - hívja fel a figyelmet Csegény Zsófia, a Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója. Kiemeli: a környezetvédelem egyszerre a gyártók és a fogyasztók egyéni felelőssége is. A cég öt tippje segít, hogy a mindennapokban is hozzájárulhassunk élővizeink védelméhez.

A vízfogyasztás csökkentése

A víz értékes kincs, mégis rengeteget pazarolunk el belőle. Egyetlen fürdés 100-120 liter vizet fogyaszt, egyetlen folyóvizes mosogatás pedig átlagosan 40-60 litert. Magyarországon az egy főre jutó napi vízfogyasztás eléri a 110 litert, vagyis egy négyfős család akár napi 4-500 liter vizet is felhasznál. Tudatosan kell törekedni arra a mindennapokban, hogy az ember csökkentse vízlábnyomát, fürdés helyett tusoljon, ne használjon tiszta vizet a WC öblítésére, és ne folyassa a vizet fogmosás vagy mosogatás közben.

Nem mindegy, mit mosunk!

Poliészter, nejlon, akril és egyéb szintetikus anyagok: napjainkban ruháink több mint 60%-a műanyagalapú fonalakat tartalmaz. Ezeknek a ruháknak minden egyes mosása hozzájárul élővizeink szennyezéséhez. Becslések szerint egy 100 ezer fős lélekszámú település naponta átlagosan 1,2 kilogramm műszálat és mikroműanyagot juttat a csatornarendszerbe.

forrásom a https://femina.hu/terasz/vizes-elohelyek-vedelme/

Content Management System